07:16, pet, 5. Jul

Elektro Maribor zaključil investicijo v RTP Podvelka





Mariborsko elektrodistribucijsko podjetje Elektro Maribor je danes s slovesnim odprtjem tudi uradno zaključilo 6,2 milijona evrov vredno investicijo v razdelilno transformatorsko postajo (RTP) Podvelka. Kot poudarjajo, gre za zelo pomembno naložbo v stabilno elektrooskrbo prebivalstva in gospodarstva Dravske doline ter območja Severnega Pohorja.

6a87a26e-e219-4828-883c-0600d9bd6c82

Koroško območje naselij Ribnica in Lovrenc na Pohorju, Podvelka, Ožbalt, Kapla, Gradišče in Vurmat je bilo doslej napajano z 20-kilovoltnim daljnovodom iz RTP Ruše, poslej pa bo napajano neposredno iz RTP Podvelka, ki se oskrbuje iz 110-kilovoltnega daljnovoda.

Kot so povedali v Elektru Maribor, je nova postaja zgrajena v najsodobnejši izvedbi z dvema transformatorskima enotama, ki zadoščata za kakovostno normalno in rezervno napajanje odjemalcev električne energije. Poleg večje moči je zagotovljeno tudi dvostransko napajanje. Objekt je zgrajen na lokaciji prejšnje razdelilne postaje Podvelka, zaradi pomanjkanja prostora in bližine individualnih stanovanjskih objektov pa je celotno 110-kilovoltno stikališče izvedeno v kovinsko oklopljeni izvedbi.

Naložba je bila skupaj vredna 6,2 milijona evrov, od tega je Elektro Maribor prispeval 3,6 milijona evrov, skoraj tretjino je dodal Eles, dobro desetino pa Sodo.

Investitorji so se sicer skozi ves potek gradnje srečevali z različnimi ovirami – od zapletov pri postopkih javnega naročanja, parcelnih mej, do menjave izvajalcev.

S projektom so pričeli že leta 2009 z izdelavo projektne dokumentacije, oktobra 2010 so prejeli gradbeno dovoljenje, s prvimi deli pa je aprila 2012 začelo Gradbeno podjetje Radlje. Zaradi ob zakoličbi objekta ugotovljenega neskladja parcelnih mej z uradnimi evidencami so morali maja 2012 dela ustaviti in urediti spremembo projekta ter pridobiti novo dokumentacijo.

Z deli so nadaljevali septembra 2012, a je kmalu zatem izvajalec del pristal v stečaju, zato so aprila 2013 izbrali Pomgrad kot novega izvajalca del. Gradbena dela so bila zaključena v prvi polovici leta 2014, ko so pričeli z montažo in preizkušanjem primarne opreme. V drugi polovici letošnjega leta je Eles pričel z gradnjo priključnega voda. Pred dvema tednoma so uspešno opravili zagonske in funkcionalne preskuse.

Kot poudarjajo v Elektru Maribor, je bila nova RTP Podvelka nujno potrebna za zagotavljanje kakovostne dobave električne energije odjemalcem na območju dela Dravske doline, Pohorja in Kozjaka, saj kakovostno napajanje oskrbnega območja ni bilo več mogoče. Z investicijo vnašajo v okolje najsodobnejšo in preizkušeno tehnološko opremo, s katero družba tudi sicer opremlja svoje razdelilno transformatorske postaje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.