06:23, pon, 29. Jul

V Rušah že 22. mednarodno tekmovanje z zračnim orožjem





Med 15. in 17. januarjem 2016 bodo v okviru Mednarodne strelske zveze organizirali že 22. Mednarodno tekmovanje z zračnim orožjem – MST Ruše 2016.

78b3ba22-0978-4f52-ae78-907508b8c59c

V Strelskem društvu I. Pohorski bataljon Ruše delujejo že vse od leta 1950. “Začetki delovanja so bili zelo težki, saj smo delovali na različnih lokacijah v skromnih pogojih. V društvu je bilo dokaj zastarelo orožje in slaba oprema. Kljub vsemu pa je društvo s svojimi tekmovalci dosegalo dobre rezultate. Pomembno prelomnico v delovanju društva pomeni usmeritev v mednarodni program, v drugi polovici osemdesetih let prejšnjega stoletja. Hkrati so se intenzivirala prizadevanja za novo zračno strelišče, izobraževanje trenerjev in vaditeljev ter sodnikov za izboljšanje kvalitete strokovnega dela.” pravijo v društvu.

Za možnost nastopa domačih strelcev na tekmovanjih skupaj z najboljšimi strelci sveta, je bila v društvu sprejeta odločitev, da se tradicionalno tekmovanje ob 8. januarju – občinskem prazniku, organizira v okviru Evropske (European Shooting Confederation) in Svetovne strelske zveze (ISSF – International Shooting Sport Federation), z možnostjo udeležbe strelcev s celotnega sveta. “Danes lahko rečemo, da je društvo te zastavljene cilje uresničilo. Še več, strelke in strelci društva nastopajo v državni reprezentanci Slovenije, Mednarodno strelsko tekmovanje v Rušah, ki bo letos organizirano že dvaindvajsetič zapored, pa je eno najbolj priljubljenih mednarodnih tekmovanj v tem delu Evrope. Številne reprezentance držav ga tako izkoristijo za ključno kvalifikacijsko tekmovanje, pred udeležbo na prihajajočem vsakoletnem evropskem prvenstvu. Kljub temu, da je tekmovanje mednarodnega značaja, pa v sebi še vedno nosi temeljno sporočilo spomina na I. Pohorski bataljon in na dogodke iz leta 1943. Tako je prvi dan tekmovanja organiziran v počastitev spomina na 8. januar 1943, na padli I. Pohorski bataljon in je namenjen občinskemu prazniku Ruš. Drugi dan tekmovanja pa je izveden za veliko nagrado Ruš,” pravijo v društvu.

V vseh teh letih smo se trudili tekmovanja izpeljati na najvišjem organizacijskem nivoju. Pri tem pa nismo nikoli pozabili na ustvarjanje prijetnega vzdušja med tekmovalci in gostoljubnost naših gostov in delegatov. Ob dosedanji odlični organizaciji si je tekmovanje pridobilo mednarodni sloves, ob poročanju medijev pa doseglo precejšnjo odmevnost, tako v Sloveniji, kot v svetu. Hkrati tekmovanje pomeni največji športni dogodek v Občini Ruše in njeno promocijo širom Slovenije in sveta.

V društvu še dodajajo: “Udeležba vrhunskih strelk in strelcev, nosilcev medalj z Olimpijskih iger in največjih tekmovanj na svetu iz skoraj celotnega sveta je potrditev, da delamo kvalitetno in dobro. Pogum za takšno oceno nam predstavljajo mnenja udeležencev tekmovanj v preteklih dveh desetletjih. Da v Ruše pritegnemo čim večje število strelk in strelcev iz številnih držav, lastno tekmovanje uspešno predstavljamo z udeležbo naših članov društva na večjih tekmovanjih v Sloveniji in tujini ter v okviru stalne prisotnosti v letnem koledarju Mednarodne strelske zveze in promocije Strelske zveze Slovenije. Odziv udeležencev je izjemen, tako bo v prihajajočem vikendu v Rušah opravljenih cca. 400 nastopov tekmovalcev iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Slovaške, Srbije, Črne gore in Kosova. Zaradi prezasedenosti tekmovalnih mest, pa tudi letos vseh tekmovalcev žal ne moremo sprejeti. ”

Dva domačina v sestavi Državne reprezentance Slovenije

Privilegij domačega občinstva bo v živo spremljati še kako zanimiv nastop Benjamina Jodla, člana domačega strelskega društva, ki je trenutno najboljši strelec z zračno puško v Sloveniji. Benjamin bo na tekmovanju v Rušah vodilni predstavnik Državne reprezentance Slovenije. V sestavi državne reprezentance mladink pa bo nastopila tudi Urška Hrašovec. Ob Jodlu in Hrašovčevi še bodo iz domačega društva nastopili Simon Potrč, Robert Blažke in Nikita Lenarčič. Od razpoložljivosti strelskih mest pa bo odvisno ali se jim bodo pridružili tudi ostali predstavniki domačega društva.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.