18:23, pon, 29. Jul

Še vedno težave na mariborski anesteziologiji





V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor še vedno primanjkuje anesteziologov, zaradi česar se še dogaja, da “kakšne nenujne” načrtovane operacije odpadejo. Na pomoč naj bi jim prišli tudi anesteziologi iz UKC Ljubljana, a se zapleta pri dogovarjanju glede plačila, so včeraj potrdili v UKC Maribor.

UKC MB STOLPNICA (1)

UKC Maribor je zaenkrat sklenil podjemne pogodbe z desetimi zdravniki specialisti anesteziologije iz drugih zdravstvenih ustanov, ki naj bi vskočili na pomoč pri dežurstvih. Ti prihajajo iz Kirurškega sanatorija Rožna dolina ter splošnih bolnišnic v Novem mestu, Celju in Slovenj Gradcu.

Po decembrskem dogovoru med vodstvoma mariborskega in ljubljanskega kliničnega centra naj bi na pomoč prišlo še deset anesteziologov iz Ljubljane, s čimer naj bi delo na mariborskem za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečin spet normalno steklo.

A tu se zapleta. “Po prvih pogovorih z UKC Ljubljana in njihovi pripravljenosti, da priskočijo na pomoč, smo z njihove strani bili obveščeni, da predlagan predlog plačila za njih ni sprejemljiv,” pojasnjujejo v UKC Maribor.

“Upamo, da bomo v dobrobit bolnikov lahko do dogovora glede plačila anesteziologov prišli čimprej,”
so še dodali. “Trenutne kadrovske razmere na oddelku za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin še niso optimalne in posledično se še dogaja, da kakšne nenujne načrtovane operacije odpadejo.”

S pomočjo anesteziologov iz drugih bolnišnic želijo premostiti kritično stanje na mariborskem oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine, kjer so bili zaradi pomanjkanja anesteziologov prisiljeni omejiti število nenujnih operacij. To prehodno obdobje naj bi trajalo, dokler ne bo UKC Maribor zaposlil novih specialistov, kar pa je težava, saj zdravnikov primanjkuje, tudi zaradi odhodov mladih zdravnikov v tujino, specializacije pa trajajo več let.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.