20:18, pon, 29. Jul

Ana Drev dočakala prve stopničke





Ana Drev je po veleslalomu v Lienzu, ko je po prvi vožnji prav tako vodila, na koncu pa po napaki v finalu odstopila, na veleslalomu v Flachauu vendarle postala 22. Slovenka z uvrstitvijo na oder za zmagovalke v svetovnem pokalu. Hkrati je prismučala na 123. stopničke za Slovenijo, prve po Tini Maze v lanski sezoni.

Ana Drev, foto STA

Tridesetletna tekmovalka iz Šmartnega ob Paki je bila na prvi progi najhitrejša, drugouvrščeno Nemko Viktorio Rebensburg je ugnala za štiri stotinke sekunde, tretje mesto je po prvi vožnji držala domačinka Eva-Maria Brem z zaostankom štirih desetink sekunde. Znotraj sekunde zaostanka za Drevovo so bile še štiri tekmovalke.

V finalu pa se je Drevova kljub slabšim pogojem, slabši vidljivosti in sneženju, uspešno zoperstavila vsem pastem in na koncu z zaostankom 94 stotink sekunde osvojila drugo mesto, zaostala je le za Rebensburgovo, olimpijsko veleslalomsko prvakinjo leta 2010 v Whistlerju.

Šmarčanka je bila ob prihodu v cilj zelo dobre volje. Na 123. startu v svetovnem pokalu, po več kot štirinajstih letih smučanja na najvišji ravni, svoj debi je imela 27. oktobra 2001 na veleslalomu v Söldnu, je doživela krstne stopničke. “Dolgo je trajalo, čeprav se mi zdi, da moja kariera ne traja tako dolgo, saj sem na začetku bolj občasno startala v svetovnem pokalu. Kljub temu je minilo kar nekaj let. Kaj naj rečem? Super,” je bila velikega uspeha vesela Drevova.

“Ko sem prišla v cilj in videla, da sem druga, sem bila zelo, zelo vesela. Vedela sem, da druga vožnja ni bila optimalna in nisem vedela, kam lahko z njo sežem. Zato sem bila zelo vesela. Ko sem šla na oder za zmagovalke, sem razmišljala, da sem ga marsikdaj sama gledala, ko so bile druge punce gor, tako da je bilo zelo lepo, da sem se tega zdaj tudi jaz udeležila,” je prve občutke po uspehu kariere strnila Drevova, ki je bila pred Flachauom najboljša sedma lani decembra na veleslalomu v Courchevelu.

Za zmago se je prvič borila na zadnjem lanskem veleslalomu, a je po vodstvu v prvi vožnji, v finalu ostala brez stopničk in uvrstitve. Veleslalomsko formo življenja je nato na naslednji tekmi, ki se jo je udeležila, le potrdila z vrhunsko uvrstitvijo: “Lahko rečem, da so bili v Lienzu dosti lažji pogoji v drugem delu tekme kot danes tukaj. V Flachauu sem bila bolj nervozna kot v Lienzu, ker sem videla, kaj me čaka, začelo je spet snežiti pri zadnjih tekmovalkah, vidljivost je bila zelo slaba. Zelo sem vesela, da sem z drugo vožnjo solidno opravila in da je to zadostovalo za stopničke.”

Slabe pogoje je v finalu imela tudi Rebensburgova, ki je na drugi progi sijajno odpeljala, vpisala je četrti čas finalnih voženj: “Tudi zaradi tega si nimam kaj očitati, ker je tako dobro peljala drugo vožnjo, da si s tako vožnjo zmago definitivno zaslužiš. Jaz v finalu nisem imela sekunde v nogah, da bi jo lahko prehitela.”

Naslednje tekme v tehničnih disciplinah dekleta čakajo v Mariboru, ki bo tekmi za zlato lisico, veleslalom in slalom, gostil čez dve tedna. Ob koncu prihodnjega tedna pa bosta smuk in superveleslalom v Cortini d’Ampezzo. “Super, da bo že Maribor. Letos se najbolj od vseh tekem veselim prav Maribora, tja prihajam z dobro popotnico. Ne bi pa se štela v krog favoritinj in zviševala svojih pričakovanj. Proga tam mi ne ustreza najbolj, se bom pa vsekakor potrudila po svojih močeh, saj sem prepričana, da lahko letos dosežem svoj najboljši rezultat v Mariboru, boljšega kot v prejšnjih letih.”

Drevova je na šestnajstih startih v Mariboru doslej vpisala dve uvrstitvi v prvo trideseterico, najboljša 22. je bila na veleslalomu za zlato lisico leta 2013.

Drevova nastopa le v eni disciplini: “Gotovo si bi želela, da bi imela še kako disciplino več, ampak mislim, da to ni več realno in bom do konca kariere tekmovala samo še v veleslalomu.”

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.