20:17, pon, 29. Jul

Šest novih avtobusov





Na Trgu Leona Štuklja so predstavniki Marproma danes uradno prevzeli 6 novih avtobusov za mestni potniški promet. Nova, okolju prijaznejša vozila, predstavljajo pomemben korak v posodabljanju voznega parka. Po t.i. testni vožnji, se od popoldneva naprej v njih že vozijo meščani in meščanke.

novi avtobusi 6

Novi avtobusi vozijo na linijah 7 (Kamnica), 8 (Fontana), 13 (Črnogorska), 17 (Ribniško selo) in 20 (Grušova). Vsi so opremljeni z brezžično internetno povezavo. Manjša avtobusa (s 16 sedeži in 22 stojišči) na progah 8 in 17, ostali štirje sodijo v kategorijo velikih avtobusov z 31 sedeži in 50 stojišči. Vsi so znamke Iveco in sodijo v emisijski razred EURO VI (s pogonom na dizelsko gorivo).

novi avtobusi 2

Nakup novih avtobusov, kar je prva večja posodobitev voznega parka mestnega potniškega prometa po letu 1997, so mestni svetniki odobrili že pred tremi leti. Gre za 16 vozil, od katerih so jih 5 kupili leta 2014, šest letos, razpis za preostalih pet pa je še v teku. Nakup je v skladu s celostno prometno strategijo, ki so jo julija lani sprejeli mariborski mestni svetniki in ki določa usmerjanje k trajnostnemu načrtovanju prometa s ciljem postati dinamično središče regije.
Po besedah Aleša Klica iz Urada za komunalo, promet in prostor (na Mestni občini Maribor) je vrednost javnega naročila znašala nekaj več kot milijon evrov, pri čemer so na mariborski občini pridobili 80 odstotkov nepovratnih sredstev iz državnega Eko sklada.

novi avtobusi 3

Vozni park Marproma sicer obsega 52 vozil za mestni potniški promet. Z nakupom teh šestih vozil so iz prometa danes izločili najstarejši avtobus, ki je presegel 21 let, ter še dve vozili stari 16 let. Tako so trenutno najstarejši avtobusi stari okoli 15 let, novih pa je – do zdaj – skupno 11.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.