20:20, pon, 29. Jul

V mariborski mestni blagajni manj možnosti za plačilo položnic





V mestni blagajni mariborske občine je od letos mogoče plačati le položnice tistih izdajateljev, ki so se odločili za davčno potrjevanje računov. Kot so pojasnili na Mestni občini Maribor, se izdajatelji položnic o tem, ali bodo davčno potrjevali račune ali ne, odločijo sami, je pa pri njih januarja še mogoče plačati vse lani izdane položnice.

položnice

Omenjene spremembe poslovanja v mestni blagajni so posledica izvajanja zakona o davčnem potrjevanju računov. Ker je plačilo položnic v mestni blagajni opredeljeno kot gotovinsko plačilo, je treba račune, ki se plačajo tam, davčno potrjevati. Zavezanec za izvajanje postopka davčnega potrjevanja računov pa je izdajatelj računa.

Kot so pojasnili na občini, tako po 2. januarju v mestni blagajni ni več mogoče plačati računov za vse mariborske vrtce in večino mariborskih osnovnih šol, razen OŠ Maks Durjava, Malečnik, Angel Besednjak, France Prešeren in Rado Robič Limbuš, pa tudi za stanovanjske upravljavce kot so Upra-Nep in B&A&M ter Stanovanjska zadruga Maribor.

Po novem ni več mogoče plačati niti položnic Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada, Plinarne Maribor in Društva diabetikov, niti stroškov vstopnih kartic za območje za pešce in dovolilnic za parkiranje, obveznosti v zapuščinskih zadevah, stroškov pokopališč krajevnih skupnosti, stroškov najemnin za vrtičke in garaže ter ostalih stroškov mestne občine, krajevnih skupnosti in Javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči.

Omenjeni izdajatelji računov se za davčno potrjevanje niso odločili, ker sami nimajo gotovinskega poslovanja in tako niso zavezani davčnemu potrjevanju. Račune bi morali davčno potrjevati samo zaradi plačila računa v mestni blagajni, so pojasnili na mariborski občini in dodali, da je vse račune možno še naprej plačati v bankah, hranilnicah in poštah, kjer se plačilo šteje za negotovinsko in davčno potrjevanje ni potrebno.

Plačevanje položnic javnih podjetij, med njimi Snage, Nigrada, Mariborskega vodovoda, Energetike in Pogrebnega podjetja, ostaja nespremenjeno, z izjemo Nigrada, kjer bodo stranke lahko še naprej plačevale komunalne storitve, ne pa tudi drugih stroškov kot so najemnine, gradbene storitve, stroške izvršb in podobno. Še naprej bodo stranke v mestni blagajni lahko poravnale tudi globe ter komunalne in upravne takse.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.