20:21, pon, 29. Jul

Zdrava nosečnica dandanes le še pojem?





V UKC Maribor se je minuli konec tedna več kot 120 babic, porodničarjev, ginekologov in zdravnikov udeležilo izobraževanja z naslovom »Obravnava zdrave nosečnice v ginekološki dispanzerski ambulanti«. Poudarek je bil na zdravju nosečnic.

461a151d-b6c2-4447-801b-2a224ce040a6

Ob robu dogodka je predsednik organizacijskega odbora prof.dr. Iztok Takač, dr. med. pojasnil, da se glede na sodobno opremo, ki jo premorejo bolnišnice in porodnišnice, nosečnice lahko počutijo bolj varno kot kadarkoli. Prav tako upada število rizičnih nosečnosti. Ob tem je poudaril, da sicer rodnost v Sloveniji pada, vendar pa, da so za to krivi drugi dejavniki, ne stroka. Sicer so se dotaknili tudi vprašanja poroda na domu: da ali ne?

Predstojnik oddelka za perinatologijo UKC Maribor, doc.dr. Faris Mujezinovič, dr.med., se je strinjal, da rizične nosečnosti skorajda več ne obstajajo, razlog za to pa pripisal mlajšim nosečnicam. Povprečna starost nosečnic v Mariboru je 29. let.

Veliko je bilo govora o zdravju nosečnic. Predavatelji so poudarjali, da je pomembno gibanje, prehrana, pa tudi psihična pripravljenost nosečnice na porod. Strinjali so se, da je iz prakse jasno razvidno, da v današnjem času skorajda ne moremo govoriti o zdravi nosečnici. Tempo življenja namreč ne dopušča pravilne prehrane in dodatnega počitka, ki pa ga nosečnice vsekakor potrebujejo.

Podrobnosti si oglejte v sredo, v Občinskem informatorju, ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.