20:17, pon, 29. Jul

Fakulteta za strojništvo pridobila del prostorov v trajno last





Vlada je pred dnevi soglašala z brezplačnim prenosom parcele v mariborski mestni četrti Koroška vrata na mariborsko univerzo. S tem je Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru prejela v trajno uporabo objekt, ki ga je doslej že uporabljala kot najemnica. S tem se je tudi odprla možnost za začetek prenove objekta, ki je trenutno v slabem stanju.

fakulteta za strojništvo um, foto STA

Gre za delavnice s pripadajočim zemljiščem nekdanje srednje strojne šole, sedaj Tehniškega šolskega centra Maribor, na Smetanovi ulici. Tehniški šolski center Maribor je prenehal uporabljati to lokacijo v šolskem letu 2013/2014 in dal pobudo, da se ga razbremeni stroškov izpraznjenih objektov. Opuščene prostore je nato zasedla fakulteta za strojništvo, ki je s tehniškim centrom sklenila pogodbo o najemu delavniških prostorov.

Poimenovanje sklenjenega pravnega posla kot “pogodba o najemu” je po presoji ministrstva za izobraževanje, znanost in šport napačna, ker prejeta najemnina zadošča le za pokritje dejanskih stroškov uporabe prostorov (gretje, voda, varnost). To pomeni, da je dejansko sklenjena “pogodba o brezplačni uporabi”, so navedli v vladnem sklepu.

“Oddajanje nepremičnin v najem javnemu zavodu s strani ustanovitelja za izvajanje javne službe je z vidika smotrnosti upravljanja z javnimi financami nesmiselno, brezplačna uporaba je časovno omejena. Edini ustrezen način, kako zagotoviti gospodarno rabo nepotrebnega stvarnega premoženja za namen izvajanja javne službe s področja visokega šolstva, je brezplačna odsvojitev,” so pojasnili na ministrstvu. Vlada se je s tem strinjala in nepremičnino brezplačno prenesla na Univerzo v Mariboru.

Slednja je odločitev pozdravila. “Pridobitev objekta pomeni v prvi vrsti trajnejšo rešitev obstoječe prostorske problematike fakultete za strojništvo. Hkrati se s tem odpirajo tudi možnosti za pripravo projekta temeljite prenove objekta, ki je trenutno v zelo slabem stanju,” so pojasnili na univerzi.

Pri tem so opozorili, da ima fakulteta del prostorov, v katerih izvaja svojo dejavnost, še vedno v najemu. Ob prenovi pridobljenega objekta, ko bo do nje prišlo, si tako želijo, da bi lahko fakulteta pridobila tudi dodatne lastne prostore.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.