20:15, pon, 29. Jul

“Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu”





V prostorih KS Malečnik je danes potekal preventivni dogodek namenjen starejšim voznicam in voznikom. Dogodek z naslovom Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu so organizirali člani agencije RS za varnost prometa v sodelovanju s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Maribor.

c0c884ea-6f45-4ab4-9ac8-eba0dea386c4

Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni, so na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z drugimi pripravili projekt s katerim so izvedli celovite preventivne dogodke oz. usposabljanja za seniorje in upokojence po celi Sloveniji.

V nasprotju s pogostim prepričanjem, da je potrebno voznikom v tretjem življenjskem obdobju zaradi njihove varnosti in varnosti drugih omejevati mobilnost, si moramo prizadevati, da bi bili ti čim dlje samostojni, mobilni ter obenem tudi varni. Po podatkih je v Sloveniji več kot 195.000 imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 64 let, kar predstavlja 14 % vseh imetnikov vozniških dovoljenj. V prihodnjih letih se bo populacija še starala in na cestah bo čedalje večji delež voznikov in voznic v tretjem življenjskem obdobju.

Udeleženci dogodka so med nevarnosti na cesti najbolj izpostavili hitrost voznikov in njihovo neznanje predvsem na krožnih križiščih. Dejali so, da je bilo pred 50 leti čisto drugače, ko se se učili voziti avto, saj takrat še niso poznali avto šol.

Predavatelji projekta verjamejo, da bodo v obdobju izvajanja projekta dosegli kar največje število voznikov seniorjev in upokojencev ter jim podali praktične in poučne informacije o varni vožnji ter posledično vplivali na njihovo varnost ter vseh drugih udeležencev v prometu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.