05:21, čet, 4. Jul

S pohodom obeležili svetovni dan mokrišč





Člani Muzeja norosti in avstrijsko društvo Lebende Erde im Vulkanland, L.E.i.V. oz. odbor za zaščito reke Mure so ob svetovnem dnevu mokrišč organizirali pohod s katerim so obeležili pomen reke Mure za regijo in njene prebivalce.

cfcb4ded-91b1-4ce2-b1ff-01c4255fcd4c

Ob Muri so poplavni gozdovi in mokrišča, ki jih še ni na zemljevidu mednarodno pomembnih mokrišč konvencije Ramsar. Uvrstitev mednje je cilj pohodov ob Muri, ki jih je Tabrih organiziral že od leta 2000.

Udeleženci so prišli na pohod, ker so želeli doživeti in spoznati posebnosti najširšega poplavnega območja. Poleg druženja in veselja na pohodu so izpostavili se ozaveščenost o pomenu mokrišč in podporo vsem društvom.

Pohodniki opominjajo in želijo, da Mura od Ceršaka oz. Spielfelda navzdol ostane še naprej brez jezov kot del bodočega mednarodnega biosfernega rezervata Evrope pod okriljem UNESCA, Mura – Drava – Donava.
Pohod se je začel v kampu v Murecku in se končal na gradu Cmurek na Tratah. Grad Cmurek na Tratah ponuja enega najlepših pogledov na reko Muro in njene brzice.

Sonja Bezjak, direktorica zavoda Muzej norosti je še posebno izpostavila razstavo Skrivnostni svet reke Mure na gradu, na kateri so predstavljene fotografije vseh rib, ki jih je mogoče najti v Muri. Tako ona kot tudi župan Šentilja, Štefan Žvab sta poudarila, da reka Mura ne pozna razlik in govori jezik vseh in prav zaradi tega je prav, da vse okoličane združuje in povezuje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.