04:22, tor, 30. Jul

Pivec: Želimo si anesteziologov, ki so nam jezikovno bližje





V Univerzitetni klinični center Maribor bo po besedah direktorja Gregorja Pivca prišlo pomagat 20 anesteziologov iz kliničnega centra s hrvaške Reke. Ob tem je poudaril, da si želijo anesteziologov, ki so jim jezikovno bližje. Svojega odstopa pa kljub temu ne izključuje, če se razmere do konca leta ne bodo uredile.

12742271_473119739549117_1654166163131252580_n

Pogodbo za sodelovanje z anesteziologi z Reke so že podpisali, zato naj bi prva ekipa prišla v Maribor že v petek. Najprej bodo delali le ob koncih tedna, torej od petka do nedelje, kasneje pa čez ves teden, je na današnji novinarski konferenci povedal Pivec. Ob tem je poudaril, da gre za visoko usposobljene zdravnike, ki lahko opravljajo tudi zahtevnejše posege. “Dobimo kvalitetne ljudi,” je zatrdil.

Da bi zapolnili kadrovsko luknjo na mariborskem oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine, kjer so bili zaradi pomanjkanja anesteziologov lani prisiljeni omejiti število nenujnih operacij, si po besedah Pivca prizadevajo zaposliti še dodatne zdravnike. Tako so na spletnem portalu Eures objavili prošnjo za zaposlitev osmih do desetih anesteziologov iz držav EU. Odgovore pričakujejo v prihodnjih 14 dneh, po podatkih Pivca pa obstaja interes za zaposlitev pri več kot 200 anesteziologih iz Hrvaške, Madžarske, Romunije, Bolgarije, Češke in Slovaške.

“Želimo si anesteziologov, ki so nam jezikovno bližje,” je še povedal Pivec. Zato so pristojno ministrstvo prosili za dovoljenje za zaposlitev zdravnikov tudi iz nečlanic EU, predvsem držav jugovzhodne Evrope. Postopek zaposlitve je v tem primeru bolj zapleten, a se kljub temu po besedah Pivca že pogovarjajo za sodelovanje s štirimi zdravniki iz Bolgarije ter enega iz Makedonije.

V UKC Maribor so pričakovali pomoč tudi iz UKC Ljubljana, a se ta pogajanja zaradi nezmožnosti dogovora o plačilu niso izšla. Tudi uradne ponudbe od nedavno ustanovljenega zavoda Mobilni specialist, ki naj bi ga ustanovili ljubljanski anesteziologi, naj še ne bi dobili.

Pogodba o sodelovanju z anesteziologi z Reke predvideva prihod najmanj 12 prihodov na teden. Prihod enega zdravnika in njegovih 12 delovnih ur v UKC Maribor bo stal 1250 evrov bruto. Jezik tu naj ne bi bil težava, saj nekateri govorijo tudi slovensko.

Pivec upa, da bodo s tem in z dodatnimi specializacijami, ki so jih letos dobili več kot prejšnja leta, uspeli do konca leta zapolniti sistemizacijo delovnih mest na omenjenem oddelku, kjer je sistemiziranih 28, a trenutno polno zapolnjenih 18 delovnih mest.

Glede njegove osebne odgovornosti za nastalo situacijo in pozive k odstopu Pivec, ki je na tem položaju že več kot 20 let, odgovarja, da ga imenuje in razrešuje svet zavoda UKC Maribor. Odstopa kljub temu ne izključuje, če se razmere do konca leta ne bodo uredile. “Če UKC Maribor ne bo mogel uresničevati svojih zastavljenih ciljev, bom moral odstopiti,” je dejal. “Kakor sem bil pri ustvarjanju kliničnega centra, ne želim biti pri njegovem pogrebu,” je dodal.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.