04:24, tor, 30. Jul

Ustavljen postopek prodaje Marifarma





Komisija za vodenje postopka prodaje mariborske farmacevtske družbe Marifarm predlaga svetu ustanoviteljev Mariborskih lekarn ustavitev postopka prodaje tega podjetja. Potencialni kupec namreč do postavljenega roka ni izpolnil zahtevanih pogojev.

marifarm

Marifarm je že nekaj časa v finančnih težavah, zato so lani začeli s postopkom njegove prodaje. Po neuradnih navedbah sta zavezujoči ponudbi za nakup oddala ukrajinski Arterium Corporation in italijansko-slovenski Labiofam Europe.

Komisija za vodenje postopka prodaje družbe Marifarm se je na koncu pogajala le z enim interesentom, neuradno Labiofam Europe, a ta kljub večkratnemu podaljšanju roka ni izpolnil določenih pogojev. Nazadnje postavljeni rok se je iztekel v ponedeljek, komisija pa je na današnji seji sprejela odločitev, da svetu ustanoviteljev, ki ga sestavljajo občine na čelu z Mestno občino Maribor, predlaga ustavitev postopka prodaje družbe.

“Komisija je pred sprejetjem sklepa obravnavala vso razpoložljivo dokumentacijo v zvezi s potencialnim kupcem, pri čemer pa je ugotovila, da potencialni kupec do postavljenega roka ni izpolnil zahtevanih pogojev,” je danes sporočil predsednik komisije Borut Bratina.

Potencialni kupec po njegovih navedbah ni izkazal finančnega stanja, potrebnega za izvedbo transakcije. “Iz tega razloga je komisija ocenila, da ne obstajajo več prepričljivi razlogi za nadaljevanje postopka prodaje, zato je sprejela navedeno odločitev,” je v sporočilu za javnost še zapisal Bratina.

Marifarm, ki zaposluje okoli sto ljudi, je bil ustanovljen jeseni 2008 z oddelitvijo od hčerinske družbe mariborskih lekarn Farmadent. Že od vsega začetka je podjetje poslovalo z izgubo, predvsem zaradi večmilijonskega kredita za izgradnjo stavbe, vredne 32 milijonov evrov. V zadnjih dveh letih so po besedah direktorice Romane Fišer uspeli stabilizirati poslovanje, a je še vedno velik problem 18-milijonski kredit, zato so se lani odločili, da gredo v prodajo.

“Če najdemo primernega investitorja, je prodaja najboljša rešitev. Če to ne bo šlo, pa smo pripravili rezervne scenarije,” je na nedavni seji mariborskega mestnega sveta povedala Fišerjeva.

Kljub temu je po ustavitvi postopka prodaje po poročanju časnika Večer najverjetnejši stečaj Marifarma. “To bi bila velika škoda, saj bi tako izgubil pridobljene licence za izdelavo zdravil in tako še dodatno izgubil na vrednosti,” je menila Fišerjeva.

Kot so danes povedali na mariborski občini, bo župan Andrej Fištravec v začetku naslednjega tedna sklical sestanek predstavnikov sveta ustanoviteljev, predsednika komisije za prodajo Marifarma, predstavnike Marifarma in Mariborskih Lekarn Maribor ter predstavnika agenta, ki svetuje pri prodaji. “Na podlagi sestanka bo sprejeta odločitev, kako v postopku dalje ravnati,” so povedali.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.