04:20, tor, 30. Jul

V Mariboru že dva hrvaška anesteziologa





V Maribor sta danes prispela prva dva hrvaška anesteziologa, ki bosta pomagala dežurati na oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine (UKC) Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, so povedali v tej bolnišnici. Skupno jih ta konec tedna pričakujejo štiri.

nov onkološki oddelek ukc mb (36)

Občasen prihod skupno 20 anesteziologov iz kliničnega centra na Reki je na začetku tega tedna napovedal direktor UKC Maribor Gregor Pivec.

V. d. ravnatelja bolnišnice na hrvaški Reki Davor Štimac je potrdil, da soglašajo z odhodom svojih anesteziologov v pomoč zdravnikom v UKC Maribor. Dodal je, da bodo zanje uredili pogodbe o dodatnem delu zunaj redne službe. Po njegovih besedah bo vsak izmed 20 anesteziologov, ki so se odločili delati za vikend v Sloveniji, hodil enkrat na mesec v Maribor med svojim prostim časom.

S pomočjo hrvaških zdravnikov želijo v UKC Maribor vsaj delno zapolniti kadrovsko luknjo na oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine, kjer so bili zaradi pomanjkanja anesteziologov lani prisiljeni omejiti število nenujnih operacij. Programske operacije so se zmanjšale za približno 20 odstotkov in če bi takšno stanje trajalo celo leto 2016, bi po ocenah direktorja UKC Maribor Pivca moralo odpasti približno 5000 operacij, s čimer bi se bistveno podaljšala čakalna doba. Poslovna škoda, ki bi jo zaradi tega na letni ravni utrpel UKC Maribor, bi znašala od šest do sedem milijonov evrov.

Prihod anesteziologov z Reke bo po besedah Pivca povečal število operacij na 95 odstotkov predvidenega programa.

Srednjeročno bodo težave zaradi pomanjkanja anesteziologov reševali z zaposlitvijo osmih do desetih anesteziologov iz tujine. Postopki za njihovo zaposlitev so v teku. Dolgoročni ukrep pa je dokončanje specializantskega staža za 24 zdravnikov specializantov, ki že delajo pri njih. “Šele tako bomo zagotovili zadostno število anesteziologov za nemoteno delovanje kirurgije,” je na novinarski konferenci na začetku tega tedna povedal Pivec.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.