20:25, sob, 27. Jul

Ustrahovanje in mobing resnična





Da si zaposleni mobinga na rektoratu Univerze v Mariboru očitno le niso izmislili, potrjuje Alen Vidonja, pomočnik glavnega tajnika po pooblastilu. Je namreč prvi, ki se je opogumil in rektorju Igorju Tičarju napisal precej obsežno pismo, v katerem ga svari pred dogajanjem na rektoratu. Vidonja pravi, da je rektorja v preteklosti že opozarjal na ustrahovanja in nevzdržne razmere, ki vladajo na rektoratu, a vendar ga ni poslušal.

»Večkrat sem imel občutek, kot da doživljam zgodbo Cesarjeva nova oblačila od Hansa Christiana Andersena,« je zapisal. Nameraval pa povedati, da rektorju nikakor ni mogel dopovedati, da mu najožji sodelavci, z glavnim tajnikom po pooblastilu, Teodorjem Lorenčičem na čelu, mečejo polena pod noge. Da sta Lorenčič in Mirjana Babić (vodja kabineta rektorja) v imenu rektorja počela vse, kot piše Vidonja. Enkrat naj bi Tičar celo izjavil, da sta njegov »alter ego«, od takrat naprej, pa da je Lorenčičev ego še bolj zrasel in dosegel dovoljene meje.

Lorenčič naj bi tako imel več sestankov z Vidonjo, kjer mu je grozil, da morajo pogovori ostati samo med njima, da je sedaj on njegov šef in da mora delati točno to, kar mu naroči. Prepovedoval naj bi mu celo neposredno komunikacijo z rektorjem. Nespodobno obnašanje naj bi bila stalnica glavnega tajnika. Omenil je le nekaj dogodkov, ki jim je bil priča. Od tega, da je eni izmed sodelavk podal opazko na njeno postavo, z besedami »kaj bi ji on lahko delal«, do zgodbic o tem, kako se je v Splitu slekel do pasu, neprimerno objemal sodelavke, večkrat glasno preklinjal in poniževal sodelavce. »Rektor to ni zdravo in normalno delovno okolje,« piše Vidonja.

Zgodba pa je dobila nov preobrat, potem ko je Univerza v ponedeljek predstavila sistematizacijo delovnih mest. Kot je pojasnil Danilo Korže, predsednik SVIZ-a na UM, je sistematizacija sicer normalni pojav, vendar ne v takšnem obsegu. Tokrat so namreč ukinili ravno delovno mesto Vidonje, oziroma ukinili kar celoten oddelek za pravne, kadrovske in splošne zadeve. Služba za pravne in splošne zadeve in Služba za kadrovske zadeve sta se tako z vsemi delovnimi mesti prenesla neposredno pod rektorat, kjer je vodjem nadrejen glavni tajnik in rektor UM. Ali gre zgolj za naključje?

Po mnenju sindikatov, tako Sviza, kot tudi Visokošolskega sindikata, takšna naključja ne obstajajo. Predsednica visokošolskega sindikata UM, Marija Javornik Krečič opozarja, da rektor ne more misliti, da bo javnost prepričal, da zgodbe med seboj niso povezane. »V teh časih, kot je toliko vroče krvi okrog odnosov na rektoratu, si sistemizacije skorajda ne bi smeli privoščiti,« komentira Javornik Krečičeva.

Na očitke po nadlegovanju in ustrahovanju pa se je končno odzval tudi Lorenčič, ki je glavni akter pisma Vidonje. Medijem je posredoval, kot je zapisal, svojo izjavo za javnost, v kateri piše, da je od prvega dne njegovega nastopa na delovno mesto glavnega tajnika po pooblastilu rektorja, nanj izvajan mobing z namenom rušenja rektorja. »Na to kaže tudi poskus njegove upokojitve,« piše Lorenčič. Da ga je zadeva pripeljala tako daleč, da mora o vsem zapisanem in objavljenem v medijih temeljito razmisliti, saj da ne gre samo zanj, kot glavnega tajnika, ampak za napad na njegovo osebnost. »Intenzivnost mobinga je takšna, da moram razmisliti kako bom ukrepal,« zaključuje Lorenčič.

Potem, ko vsi s prstom kažejo na Lorenčiča, kot tistega, ki izvaja mobing nad delavci na rektoratu in jih ustrahuje, je Lorenčič zgodbo obrnil v drugo smer. Tisti, ki nadleguje, je očitno naenkrat postal nadlegovan. Ali gre zgolj za obrambo pred vsemi obtožbami? Se Lorenčič izogiba konkretnim pojasnilom?

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.