04:27, tor, 30. Jul

Mariborsko iniciativo Živo mesto spoznali v Gradcu





V času, ko se v slovenskih občinah pripravljajo na izvedbo že sprejetih Trajnostnih urbanih strategij, se v bližnjem Gradcu odvija globalno srečanje več kot 1500 predstavnikov mest in strokovnjakov s področja trajnostne prenove mest in med njimi je predstavljena tudi iniciativa Živo Mesto in projekt Odprta Koroška.

87ce154b-a250-437e-abb8-296535d271f1

2. in 3. marca je stičišče odločevalcev, strokovnjakov in projektnih delavcev iz področja trajnostnega razvoja mest zagotovo mesto Gradec. Dvodnevna Mednarodna globalna konferenca Urban Future na enem mestu združuje več kot 40 dogodkov (motivacijski govori, panelne diskusije, predavanja), ki jih moderira več kot 180 kompetentnih govorcev iz majhnih in velikih mest. Predstavniki mest, strokovnjaki, ki s projekti spodbujajo trajnostno vzdržne prenove mest, in specialisti drugih področij (infrastruktura, urbano načrtovanje, mobilnost, komunala, NVOji …) bodo delili svoje poglede, dobre prakse in že izpeljane projekte v sklopu štirih glavnih tem: mobilnost, življenje in urbano načrtovanje, komunikacija in viri. Tekom konference je neformalni prostor za mreženje zagotovo mednarodna razstava akterjev trajnosti mest na 2.000 m².

“Glavno sporočilo uvodnega nagovora je bilo, da posedovanje znanja in informacij ni nič, če ne ukrepamo z dejanji. Številni ugledni predavatelji, župani, vodje projektov in drugi iz 51 držav sporočajo: izvajajte male projekte, ki lahko izboljšajo življensko okolje, vključujte prebivalce, izvajajte pritisk na oblast, eksperimentirajte, sprejmite spremembe, argumentirajte s številkami. Vredno se je borit za boljše, varnejše, lepše, zdravo in privlačno mestno okolje. …” iz konference poroča Kaja Pogačar, članica iniciative Živo mesto.

Na podlagi vabila organizatorjev konference, da se na konferenci predstavijo tudi projekti Actors of Urban Change, je bil danes ob 16.00 v sklopu Revitalizacija mest in mestnih četrti – Voznik iz pepela predstavljen tudi projekt Odprta Koroška, iniciativa Živo Mesto in izpostavljen nov skupnostni format Urbani Hekaton.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.