06:21, tor, 30. Jul

Invalidi opozarjajo na neenakost





Invalidi (še vedno) opozarjajo na neenakost. Kot smo slišali na javnem posvetu o evropski strategiji o invalidnosti (2010-2020), so v Mariboru sicer odpravili kar nekaj arhitektonskih ovir, a težave ostajajo pereče na več področjih. Prva “stalnica” so parkirišča, naslednja pa pomanjkljiva zakonodaja.

V primerjavi z leti poprej, se je dostopnost za invalide marsikje izboljšala. V Mariboru je urejenih precej več klančin, že nekaj časa tudi posebej tlakovana pot za slepe in slabovidne, a s tem težave (še) niso rešene.

invalidi (3)

Alfred Lasetzky iz Društva paraplegikov Podravje je med drugim opozoril, da se delodajalci še vedno bojijo zaposliti invalida, četudi raziskave dokazujejo, da so “dobri delavci, delodajalci pa dobijo subvencijo”. Milan Kotnik, predsednik Sveta invalidov na MOM, je med drugim pozval javnost, naj se zavedajo kakšne težave lahko povzročijo s tem, da (neupravičeno) zasedejo parkirno mesto, rezervirano za invalide.
Da se že dve leti trudijo prepričati Ministrstvo za zdravje, pa še vedno čakajo za rešitev t.i. invalidnine (ker na Ministrstvu še vedno niso pripravili posodobljenega pravilnika), je denimo opozorila Manja Habjanič, svetovalka in pravnica v Pisarni varuha bolnikovih pravic. Kdo, kako in koga bo seznanil s pobudami in pomisleki iz razprave o strategiji, izveste nocoj ob 18.30 v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.