06:19, tor, 30. Jul

Muzej narodne osvoboditve Maribor aktivno v širjenje sporočila miru





V Muzeju narodne osvoboditve Maribor obsojajo vse oblike javnega izražanja nestrpnosti in sovraštva, zato so letos začeli izvajati projekt Muzej za mir!. Z različnimi delavnicami, temelječimi na izkušnjah iz zgodovine, želijo vzgajati generacije v smeri miru in strpnosti ter opozoriti na nasilne akcije, ki kratijo človekove pravice.

Muzej_narodne_osvoboditve

“Muzej je sicer prostor, v katerem fotografije, dokumenti in predmeti pripovedujejo o preteklosti. Pa vendar je zgodovina učiteljica in iz zgodovine se je potrebno učiti. Zadnje čase pa se zdi, da določene skupine ljudi pozabljajo lekcije preteklosti, in videti je, da svet drvi v ponovno katastrofo,” pravi direktorica muzeja Aleksandra Berberih-Slana.

Prepričana je, da je lahko muzej s svojimi zbirkami, ki utelešajo posamezna obdobja in zgodovinske dogodke, dobro izhodišče za preučevanje slabih praks, ki so človeštvo pripeljale do skrajnih meja človeških etičnih norm. “Muzej narodne osvoboditve Maribor v svojem preseku programa Muzej za mir obravnava problematiko kratenja človekovih pravic bodisi kot lokaliziranega pojava ali kot člena v verigi svetovnih pojavov. Ob tem opozarja mlade na potrebo po kritično oblikovanih mnenjih in strpnih reakcijah na izzive iz okolja,” je pojasnila.

Na delavnicah bodo aktualizirali posamezne teme, ki danes pretresajo družbo in vzpodbujajo družbeno neenakost. Za lažje razumevanje problemov bodo iskali zgodovinske vzporednice in otrokom pomagali do primernejših odzivov na procese, ki oblikujejo njihov vsakdan.

Delavnice vodi kustos pedagog Uroš Dokl, zaposlen v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, javnosti znan predvsem kot vodja Projekta Jakob. Na isto temo v muzeju organizirajo tudi Noč v muzeju. Programi so prilagojeni posameznim starostnim skupinam.

“Muzej ni in ne sme biti le prostor, v katerem se srečujemo s preteklostjo, biti mora prostor učenja in vzgoje, prostor razmišljanja in delovanja. Muzejski delavci moramo svoje znanje in izkušnje prenašati, da bi prispevali svoj delež k ohranitvi miru, razumevanja, spoštovanja in sobivanja,” je še navedla direktorica. “Obsojamo vse oblike javnega izražanja nestrpnosti in sovraštva ter pozivanja k nasilju, saj se pri svojem delu vsak dan srečujemo z dokazi katastrofalnih posledic podobnih procesov v preteklosti!”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.