16:22, tor, 6. Avg

Odbor 2015 v sodnih postopkih proti Kanglerju ugotavlja kršitve





Odbor 2015, ki opozarja na domnevne kršitve človekovih pravic v sodnih postopkih zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, se po pomoč obrača na evropske institucije. Te so seznanili z 11 primeri kršitev človekovih pravic, ki so jih zaenkrat identificirali.

Ker naša opozarjanja na kršitve človekovih pravic pri slovenskih organih niso padla na plodna tla oziroma odgovorne osebe in institucije niso odreagirale, smo se odločili o tem obvestiti mednarodno strokovno javnost,” je povedal predsednik Odbora 2015 Željko Vogrin, sicer mestni svetnik Kanglerjeve Županove liste.

Dopis z opisanimi domnevnimi kršitvami so med drugim poslali na naslove evropskega varuha človekovih pravic, Evropskega parlamenta, Evropske komisije, Sveta Evrope in Agencije ZN za človekove pravice.

Med navedenimi kršitvami so spornost prikritih preiskovalnih ukrepov policije, domnevna pristranskost preiskovalnega sodnika, politično utemeljevanje sodniških odločitev ter zavračanje predlogov obrambe za izvedbo dokazov in zaslišanje prič. Vogrin je med drugim omenil tudi “grožnje kriminalistov pri zasliševanju prič” in ovadbo, ki naj bi jo eden od kriminalistov vložil zoper novinarja, ki je poročal o tem.

foto: sta
foto: sta

Po besedah celjskega župana in odvetnika Bojana Šrota je “zaskrbljujoče, da na številna opozorila organom v Sloveniji, ki bi morali ukrepati, ni bilo nobenih reakcij razen urada varuhinje človekovih pravic”. “To kaže, da smo se kar nekako sprijaznili z domačijskim poslovanjem tako policije in tožilstva kot dela sodstva,” je dejal. “Upam, da bo sporočilo evropskim institucijam vendarle dalo tisti potreben impulz, da se bodo zganili tisti, ki bi se v Sloveniji morali. Predvsem upam, da se bo zganila tudi strokovna javnost,” je dodal Šrot.

Namen Odbora 2015, ki je bil ustanovljen avgusta lani s ciljem opozarjanja na kršitve človekovih pravic s strani državnih organov v Sloveniji, po besedah Vogrina ni vplivati na potek sodnih postopkov zoper Kanglerja. “Zahtevamo pa, da se pri teh postopkih upoštevajo ustava, veljavna zakonodaja in varstvo človekovih pravic in svoboščin,” je dejal.

Kangler je bil januarja na prvi stopnji spoznan za krivega nezakonitega posredovanja pri zaposlitvi nekdanje podžupanje Astrid Bah na stanovanjskem skladu, zaradi česar je bil obsojen na sedem mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Maja 2013 je bil obsojen na sedem mesecev zapora, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo, zato se je moralo sojenje začeti znova in še vedno traja. V zadevi radarji pa je tožilstvo umaknilo obtožnico zoper Kanglerja.

Vir:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.