14:18, sob, 6. Jul

Več kot 400 sokrajanov skušalo pomagati Danilu





“Za darovalca minuta, zame življenje, je zapisal Danilo Podrzavnik, 35 letni Radeljčan, ki se že 8 let bori z levkemijo. Da bi našli nesorodnega darovalca kostnega mozga, so s svojci in prijatelji včeraj pripravili akcijo skupinskega odvzema vzorcev krvi za vpis v donatorski register. Odzvalo se je več kot 400 ljudi.

odvzem vzorcev krvi (6)

Za prijatelja se gre“, “nam to res vzame minuto, mogoče malo več, ampak nekomu bo pa rešilo življenje“, “nikoli ne veš, kdaj boš morda ti potreboval pomoč“. Tako so razmišljali (bodoči) donatorji. Dejstvo, da lahko Danila, po domače Nilča, reši le transplantacija matičnih celic kostnega mozga, je bilo neizpodbiten motiv za udeležbo na skupinskem odvzemu vzorcev krvi. Tudi, če je bilo treba premagati strah pred vbodom ali, če bo še treba premagati strah pred nadaljnjimi postopki, če se izkaže, da je med njimi primeren donator… motiv pomagati je brezpogojno na prvem mestu.

odvzem vzorcev krvi (4)

Od več kot 400 sodelujočih se jih je 376 lahko vpisalo v register Slovenija Donor (nekatere so namreč morali odsloviti zaradi zdravstvenih ali drugih razlogov).
Danilo Podrzavnik in njegova partnerica Vesna Valente sta bila nad odzivi vidno ganjena. “Težko je sploh kaj povedat”, je rekel Danilo in poudaril, da ne gre samo zanj, pač pa za kogarkoli, ki bi potreboval takšno pomoč: “Očitno je vsem seglo do srca. Hvala, vsem prijateljem, občanom, vsem!” Vesna je pojasnila, da pravzaprav še vedno ne dojema povsem dobro, kaj vse se dogaja: “začela sem s to akcijo na Facebooku in potem so kar sami od sebe prišli dobri odzivi… Sploh ne morem verjet, ko vidim toliko ljudi.”

Danilo in Vesna

Vsakdo, ki bi še želel darovati, lahko vzorec krvi odda v kateremkoli slovenskem centru ali enoti za transfuzijsko medicino.
Podrobnosti nocoj ob 18.30 v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.