20:23, tor, 6. Avg

Japonske lutke v Pokrajinskem muzeju Maribor





V Pokrajinskem muzeju Maribor so ta teden odprli razstavo japonskih lutk, ki je nastala v sodelovanju z Japonsko fundacijo in veleposlaništvom Japonske v Sloveniji. Razstava predstavlja značilne japonske lutke, od tradicionalnih z izvorno pomensko funkcijo v še živih šegah do sodobnih, ki so interpretacija današnjih umetnikov.

Razstava, ki bo na ogled v Viteški dvorani Mariborskega gradu do 5. junija, sodi v programski opus, ki razkriva tradicionalne kulture sveta in opozarja na kulturno raznolikost.

samuraj

Na Japonskem so lutke že od nekdaj del vsakdanjega življenja in so odraz navdiha njihovih ustvarjalcev. Vsaka lutka ima določen namen in pomen,” ob razstavi izpostavljajo v Pokrajinskem muzeju Maribor.

lutke

Lutke so Japonci večinoma uporabljali pri različnih verskih obredih. Z njihovo pomočjo so odpravljali različne težave in se očiščevali grehov. Kot spremljevalke umrlih so jih našli tudi v številnih grobnicah.

Tradicionalna naklonjenost lutkam je prispevala k prepričanju, da lutke niso samo igrače za otroke, temveč so tudi umetniška dela, ki si zaslužijo našo pozornost,” so še zapisali v muzeju.

japonske lutke

Kot še dodajajo na japonskem veleposlaništvu v Sloveniji, lutke odražajo običaje njihove dežele in prizadevanja njenih prebivalcev. Odslikavajo tipične regionalne značilnosti in so se skozi stoletja razvile v številnih različnih oblikah. Lutke predstavljajo tudi izdelke japonskih tradicionalnih obrti, kot je tekstil.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.