22:54, tor, 6. Avg

Na Mariborskem Pohorju v minuli zimi za tretjino manj smučarjev





Smučarska sezona na Mariborskem Pohorju, ki se je zaključila prejšnji teden, po lanskem pozitivnem letu tokrat začasnemu upravljavcu žičniških naprav Marpromu ni prinesla dobička. Kot je povedal Andrej Verlič, ki skrbi za koordinacijo dejavnosti na Pohorju, je bil obisk slabši za 30 odstotkov, izpeljali pa so 108 smučarskih dni, dva manj kot lani.

ruse open ski 2015 (12)

Kot so povedali v mariborskem javnem podjetju, ki se sicer ukvarja z mestnim potniškim prometom, zadnji dve leti po propadu Športnega centra Pohorje pa tudi s smučarsko dejavnostjo, so v pravkar minuli zimi njihovi čitalci kart zabeležili 785.531 prevozov, medtem ko je lani številka presegla milijon.

Skupaj so v sezoni 2015/16 prodali 87.650 dnevnih in 2192 sezonskih vozovnic, leto prej pa dobrih 120.000 dnevnih ter okoli 200 več sezonskih vozovnic. Kakšen bo končni izkupiček, v Marpromu še ne izdajajo, saj zaključni račun še ni narejen. “Lahko pa ocenimo, da je letošnja sezona primerjalno z lansko slabša,” so dodali v podjetju.

Če so lani na smučarskem delu zabeležili približno 2,4 milijona evrov prihodkov, naj bi ti letos po prvih ocenah znašali 1,5 milijona evrov. Marprom je lani ustvaril za dobrih 100.000 evrov dobička, po neuradnih informacijah Večera pa naj bi letos zaradi mile zime pod črto pridelal 300.000 evrov izgube.

Veliko večino smučarjev so predstavljali Slovenci, čeprav natančnejših podatkov o številu tujih gostov nimajo, pa ocenjujejo, da jih je največ prišlo iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

Kljub slabši sezoni Marprom, ki je letos za razliko od prve sezone skrbel le za upravljanje z žičnicami, medtem ko je za urejanje prog skrbelo podjetje Nivis, še vedno zanima sodelovanje, a le v primeru, da bo podeljena koncesija za daljše obdobje. “Le tako so namreč mogoča nujna investicijska vlaganja, strateško upravljanje in razvoj Pohorja,” sporočajo iz Marproma, kjer od mariborske mestne občine pričakujejo čim prejšnje oblikovanje dolgoročnega modela.

Kot so pojasnili na Mestni občini Maribor (MOM), je mestna uprava naročila izdelavo elaborata za preveritev prostorskih, pravnih, ekonomskih, lastniških, okoljevarstvenih, kulturno varstvenih, tehničnih in drugih pogojev za rabo in ravnanje s Pohorjem, ki pa obsega tudi območja drugih občin.

Na predlog mestnega sveta bodo zato imenovali projektno skupino, ki bo ob pomoči stroke poskrbela za izdelavo programa upravljanja, v njej pa bodo poleg predstavnikov občin tudi predstavniki izvajalcev javne službe, nosilcev turistične ponudbe in strokovne javnosti. Delovna skupina bo sicer le svetovalno telo in bo nudila pomoč pri aktivnostih in opravilih, ki jih morajo izvesti pristojni organi v občinah.

Na vprašanje, ali se nagibajo k temu, da bi Pohorje še naprej upravljali s pomočjo javnega podjetja, ali pa si bolj želijo zasebnega vlagatelja, so na MOM odvrnili le, da je v zvezi s tem potrebno počakati na odločitev mestnega sveta. Še vedno pa je na mariborskem sodišču v teku mediacijski postopek glede zahteve stečajnega upravitelja ŠC Pohorje Draga Dubrovskega, da občina za žičniške naprave odšteje dobrih 17 milijonov evrov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.