01:31, sre, 7. Avg

Kaj bo s kanalizacijo v Mariboru?





“Zamuda pri sprejemanju odloka, ki ureja odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode, bo Mestno občino Maribor ponovno udarila po žepu,” so danes sporočili iz Nigrada. K temu pa dodali, da bo zaradi zavlačevanja in nasprotovanja določenih skupin mestnih svetnikov v letu 2015, občina, v uvedenem inšpekcijskem postopku, po njihovih informacijah, prejela že drugo globo v višini 10.000 evrov. Ob tem pravijo, da je po njihovem, odgovornost za nujno sanacijo kanalizacijskega omrežja v Mariboru in neupoštevanje direktiv EU v rokah mariborskih mestnih svetnikov, ki bodo na četrtkovi seji MS MOM o odloku odločali v drugem branju.

kanalizacija pri mostu

Odlok o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode je bil v prvem branju sprejet na seji Mestnega sveta MOM 11. julija 2014, do drugega branja ni prišlo. V letu 2015 je bil odlok kar dvakrat umaknjen z dnevnega reda seje. »Zaradi dotrajanosti kanalizacijskih cevi, preobremenjenosti s padavinskimi vodami in preobremenjenosti s prometom, nastajajo lokalne poškodbe kanalizacijskega sistema, posamezne mariborske ceste pa so že ob najmanjših nalivih poplavljene«, pojasnjuje Dejan Tacer, vodja službe Kanalizacija v družbi Nigrad.

Odlok, ki je vztrajno izginjal z razprav MS, je šele prvi korak k ureditvi širše problematike, del katere je tudi nujna uskladitev občinskih predpisov z državno zakonodajo in direktivami EU; ko bo odlok potrjen, kar je zakonska obveza, bo treba izdelati elaborat in pripraviti simulacijo cen, šele zatem pa bo prišlo do razprav o spremembah cen in uvedbe novega modela zaračunavanja komunalnih storitev.

Sprejetje kodeksa nima vpliva na razporejanje sredstev

Marko Žula, direktor družbe Nigrad, je poudaril: »Če odloka na četrtkovi seji Mestnega sveta svetniki ne bodo sprejeli, bomo ponovno v situaciji, da bo kanalizacijski sistem v Mariboru propadal naprej. Namesto, da bi skozi omrežnino zbirali denar za izgradnjo, vzdrževanje in zavarovanje kanalizacijskega sistema, bo moralo mesto tudi v prihodnosti plačevati kazni zaradi neizpolnjevanja zakonskih obveznosti in standardov. Zavajajoče se mi zdi povezovati vprašanje uvedbe omrežnine z vprašanjem sprejetja kodeksa upravljanja javnih podjetij, saj prav omrežnina ni prihodek javnih podjetij, torej tudi ne Nigrada, temveč prihodek Mestne občine Maribor. Sprejetje kodeksa tako nima nobenega vpliva na ravnanje in razporejanje sredstev pridobljenih z omrežnino.«

Tudi predstavniki MČ in KS opozarjajo na alarmantno stanje

Pozivom številnih občanov se pridružujejo tudi predstavniki MČ in KS, ki so na svoji zadnji seji, tokrat s sprejetim sklepom, ponovno pozvali k takojšnji ureditvi financiranja za sanacijska dela na kanalizacijskem sistemu. Janko Leva, predsednik MČ Tezno: »V zadnjih desetih letih se je premalo investiralo v omrežje za odvajanje in čiščenje komunalne in padavinske odpadne vode. Sredstev ni bilo dovolj, zato je trenutno stanje alarmantno. Predstavniki MČ ter KS smo mnenja, da potrebujemo namenska sredstva namenjena samo za financiranje te problematike.«

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.