01:25, sre, 7. Avg

Akterji privatizacije NKBM zadovoljni z zaključkom postopka





Ameriški sklad Apollo je kot novi večinski lastnik Nove kreditne banke Maribor (NKBM) izrazil zadovoljstvo, da se je prodajni postopek zaključil. Kot je povedal Gernot Lohr, se skupaj z EBRD veselijo prevzemanja vloge pri prihodnji rasti in razvoju banke, tako da bo ta postala najpomembnejši bančni akter v državi in regiji.

NKBM, foto STA

Lohr sicer na veliko vprašanj na današnji novinarski konferenci v Mariboru ni odgovoril jasno, je pa dejal, da menjava nadzornega sveta, ki jo bodo izpeljali že danes, ne pomeni tudi menjave uprave v banki, saj sta sedanja člana uprave svoje delo v zahtevnem obdobju opravila dobro. Ker pa je dela za le dva človeka preveč, bodo v bližnji prihodnosti upravo okrepili.

Ob tem je spomnil, da njihov vstop na slovenski trg vključuje tudi pripojitev Poštne banke Slovenije in slovenskega dela Raiffeisen banke, v naslednjih petih do sedmih letih pa je njihov cilj doseči četrtinski delež na slovenskem trgu. Želijo postati največja ali druga največja banka v Sloveniji, ni pa želel komentirati preteklih informacij o tem, ali jih zanima tudi nakup slovenskega dela Sberbanke.

Ne Lohr ne predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH Marko Jazbec pa danes nista želela izdati, kakšen je dogovor glede morebitnega plačila odškodnin iztisnjenim malim delničarjem, če bi tako odločilo sodišče. Kot sta dejala, je to del medsebojnega pogodbenega dogovora, ki ga javnosti ne želijo razkriti.

Sicer pa je tudi Jazbec izrazil zadovoljstvo ob zaključku prodajnega postopa in hkrati dodal, da je NKBM s tem dobila ugledna, odgovorna in izkušena mednarodna investitorja, ki sta sposobna zagotoviti razvoj banke ter podpreti slovensko gospodarstvo.

“Današnji dan je pomemben signal mednarodnim investitorjem in slovenski javnosti, da se je Slovenija smelo in profesionalno lotila privatizacije bank. Gre za izjemen etapni dosežek v internacionalizaciji in najverjetnejši konsolidaciji slovenskega bančnega prostora, ki veliko obeta in pozitivno odmeva v mednarodnem okolju,” je dejal Jazbec.

Ker je 250 milijonov evrov kupnine proračunski prihodek, je po njegovih besedah vprašanje o tem, kaj bo država z denarjem, treba nasloviti na finančno ministrstvo. Je pa dodal, da gre za zelo posrečen timing sklenitve posla, saj pravkar začenjajo z zelo resnim postopkom privatizacije NLB, zato je ta prodaja dober signal za mednarodno okolje.

O tem, kako bodo prodajali največjo državno banko, se sicer še niso odločili, v teku je analiza, ki naj bi bila končana v prvi polovici maja, na tej podlagi pa bodo vladi predlagali odprtje strategije za privatizacijo NLB. Jazbec je še zavrnil informacije, da naj bi bil svetovalec pri prodaji precej nezadovoljen zaradi zadnjih kadrovskih dogodkov v banki, sami pa se trudijo za to, da bi nadzorni svet popolnili v najkrajšem času.

Tudi v EBRD po besedah njihove predstavnice v Sloveniji Jolante Gabriel v banki vidijo ogromen potencial za razvoj in razširitev poslovanja in njeno sposobnost, da za lokalni bančni sektor postane merilo uspešnosti na področju odličnosti. “Ponovna oživitev finančnega sektorja je ključna za celotno gospodarstvo in naš cilj je, da ta nedavni povratek k gospodarski rasti pretvorimo v dolgoročni in trajnostni razvoj,” je dodala.

Predsednik uprave NKBM Robert Senica se veseli vsega, kar prinašajo načrti za banko pod novim lastništvom. Kot je povedal, so učinki procesa konsolidacije in preoblikovanja, ki je v banki potekal zadnja tri leta, že vidni.

“Banka je spet dobičkonosna, povečala je obseg kreditiranja in varčevanja in se ponaša s povečanim zaupanjem strank. Z nadaljnjim vlaganjem v interne bančne vire, razvojem produktov in storitev, vpeljavo novih tehnologij ter uvajanjem sodobnih, digitalnih rešitev bodo naše stranke in drugi deležniki še dodatno pridobili,” je dejal Senica.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.