07:23, pet, 5. Jul

Literarno popoldne na Gortini





Letošnji praznik Dan upora proti okupatorju si bomo dobro zapomnili. Takega sneženja nismo bili deležni celo zimo, da o posledicah in škodi ne govorimo. Ljudje so se držali domačih ognjišč, le najbolj pogumni (ali trapasti) smo se podali na spolzko cestišče. Zakaj?

Foto: Bernarda Jerič
Foto: Bernarda Jerič

Zato, ker smo člani Literarne skupine Utrip Zgornje Drave prirejali na Gortini LITERARNO POPOLDNE. Morali bi se predstaviti na tamkajšnjem športnem igrišču, v primeru dežja pa bi nam lastniki pekarne Sezam odstopili nadstrešek ob svojem objektu. Kar človek načrtuje in obrača, bog obrne. Poleg snega so nam zagodle še nizke temperature in nadležen veter, zato smo morali v zadnjem trenutku napeti možgane in najti prostor nekje na toplem. K sreči so se našli dobri ljudje (za kar jim prisrčna hvala), ki so nam odprli vrata zasebnega prostora.

Kljub majhnemu objektu nas je v njem našlo prostor okrog štirideset udeležencev. Literati smo pripravili svoja dela – zbornike, na ogled in poslušanje. Uspelo nam je pritegniti še mladi domačinki, ki sta pogumno nastopili s svojimi mislimi na papirju. Vnukinja naše članice Marije Omulec, Alina, je prebirala otroško poezijo, poleg tega pa še razstavila svoja likovna dela. Urška Rat nam je opisala domači kraj Gortino in počutje v njem. Povabili smo tudi dve umetnici z ročnimi deli: domačinko Dragico Stražišnik in Marino Štamulak iz Dravograda. Vsako njuno delo je unikat in vreden ogleda ter občudovanja.

Ker je uradno pri nas že pomlad in smo polni elana in volje za vrtnarjenje, smo poprosili vrtičkarje društva Ajda z Mute za nasvete o biodinamičnem vrtnarjenju, ki jih je podala njihova predsednica Helena Pokeržnik.
Muce copatarice se vedno bolj uveljavljajo, zato smo uredili mesto razstave tudi zanje. Prinesle so veliko spletenih copatov, namenjenih novorojenčkom v slovenjegraški bolnišnici. Vsi obiskovalci pa so prejeli mini modelčke le-teh.

Imele so tudi svoj plakat, pa ne kakršen koli, ampak ilustracijo osemletnika Anžeta Jeriča.
Kot se spodobi za vesela druženja, ne sme manjkati glasba. Zelo ponosni smo bili na sedemletnega harmonikarja Dominika Pečnika-Zeme iz Dravograda, ki je popestril naš program.

Le-tega je spretno vodila naša članica Marija Viltužnik Vais, ki se zaveda, da je v življenju mnogo poti, ki pa jih ne moremo vseh prehoditi. Nekatere smeri so nam določene že ob rojstvu. Vsa doživetja in srečanja polagamo v arhiv naše preteklosti.

Če vsemu temu dodamo svoje želje, nastane bogata zbirka doživetega, ki ga še moramo položiti na papir (citat iz prestavitve v zborniku Besedovanje).

Zapisala: Bernarda Jerič

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.