17:22, sre, 7. Avg

Mariborski gasilci dobili direktorja s polnimi pooblastili





Mariborski mestni svet je včeraj imenoval novega direktorja Javnega zavoda za zaščitno in požarno reševanje Maribor ter tako izpolnil zahtevo gasilcev, ki so zaradi dolgotrajnega postopka tega imenovanja celo grozili s stavko. Zavod bo vodil dosedanji vršilec dolžnosti direktorja Aleš Ciringer, ki ga podpirajo tudi zaposleni in svet zavoda.

Aleš Ciringer FOTO: STA
Aleš Ciringer
FOTO: STA

Sindikat grozil s stavko

Prejšnji direktor zavoda Janez Keček je lani odšel v pokoj, občina pa je začasno za vršilca dolžnosti direktorja imenovala nekdanjega poveljnika mariborskih gasilcev Ciringerja. Slednji se je tudi prijavil na razpis za novega direktorja, poleg njega pa še trije drugi kandidati.

Ker je bil razpis objavljen že marca, so se zaposleni gasilci zbali, da se za direktorja išče še kakšnega drugega kandidata. Sindikat poklicnih gasilcev Maribor je pred dnevi napovedal, da v kolikor do 10. junija ne bo potrjen mandat Ciringerju, bodo začeli s stavkovnimi aktivnostmi.

SDS opozoril na domnevne nepravilnosti

Mestni svetniki so Ciringerja, ki v zavodu dela že več kot 20 let, sinoči soglasno podprli, čeprav je svetniška skupina SDS opozorila na domnevne nepravilnosti pri nedavnem zaposlovanju v omenjenem zavodu. “Ne dvomimo v strokovnost Ciringerja, a to ne pomeni, da se lahko dela nezakonito,” je dejal mestni svetnik Renato Škerbinc, ki je mnenja, da bi bilo treba z imenovanjem direktorja s polnimi pooblastili počakati do zaključka izredne revizije, ki je trenutno v teku.

“Zadeva je čista kot solza,” mu je odgovoril župan Andrej Fištravec in odločno zavrnil očitek SDS, da je popustil izsiljevanju sindikata gasilcev.

FOTO: STA
FOTO: STA

“Vedejevstvo” direktorja Javnega zavoda za zaščitno in požarno reševanje Maribor je bilo Alešu Ciringerju sicer podaljšano že dvakrat.

Tudi mestni svetnik Gasilcev Maribora Samo Robič je ocenil, da je bil za direktorja izbran “najboljši med kandidati”, in izrazil veselje, da se naposled le končuje obdobje “vedejevstva” v tem zavodu. “Mislim, da smo se odločili za najboljšega kandidata. S predlogom se strinjajo tudi poveljniki prostovoljnih društev, iz medijev pa smo lahko tudi zasledili, koga podpirajo zaposleni,” je ozpostavil Robič in dodal: “Če se bo v reviziji slučajno pokazalo kaj nezakonitega, pa obstaja tudi možnost razrešitve.”

Ciringerja so podprli tudi svetniki SMC. “Kot mi je znano, je gospod Ciringer eden tistih, ki je šel pot od operativca, v nadaljevanju pa so mu bile zaupane najrazličnejše naloge in zato menim, da je primeren kandidat,” je dejal Andrej Špenga in dodal, da so opravili tudi kar nekaj razgovorov tako s poklicnimi in prostovoljnimi gasilci. “Vsi pravijo, da so bile naloge, ki so mu bile zaupane izvedene strokovno, transparentno in zakonito,” je še poudaril Špenga.

Aleš Ciringer je bil na sinočnji seji s 25 glasovi za in nič proti tako potrjen za direktorja Javnega zavoda za zaščitno in požarno reševanje Maribor. Štiriletni mandat mu začne teči z 12. junijem.

Ciringer je nato v nagovoru mestnim svetnikom izpostavil, da se bo še naprej trudil po svojih najboljših močeh v dobro mariborskih gasilcev in varnosti občanov, čuti pa to funkcijo tudi kot veliko odgovornost. “Trudil se bom tudi, da odpravim vse dvome, ki so se v zadnjem času porajali. Bi si pa želel, da ne bi začel mandata s takšno popotnico,” je dejal.

Svetniki tudi o Vrtcu Pekre

Mestni svetniki so na včerajšnji seji tudi podaljšali koncesijo Pogrebnemu podjetju Maribor za vzdrževanje in urejanje pokopališč ter pogrebne storitve, kar to dela že od leta 1996. Obstoječa koncesija bi se iztekla sredi julija, s sklepom mestnega sveta pa je podaljšana za naslednjih deset let.

Obenem so potrdili najnovejšo dokumentacijo za izgradnjo Vrtca Pekre, ki ga bo občina najverjetneje gradila sama z najemom posojila. Prej so namreč računali na javno-zasebno partnerstvo, a se je izkazalo, da bi bila to dražja varianta. Investicijo se ocenjuje na 1,4 milijona evrov, gradbeno dovoljenje pa se izteče konec tega leta, zato je treba čim prej objaviti razpis za izvajalca gradbenih del.

 

T. Š., STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.