14:13, pon, 29. Jul

V Rušah nastaja Center urbanih športov, a so pogledi nanj različni





Svetniki in svetnice občinskega sveta Občine Ruše bodo na 13. redni seji med drugim obravnavali projekt “Center urbanih športov”. Občani opozarjajo, da tega ne potrebujejo ter, da bodo z novim projektom uničili zibelko malega nogometa v Rušah. Na Občini pravijo, da gre za projekt, v katerem imajo namen na zdajšnji lokaciji starega nogometnega igrišča urediti igrišče za in-line hokej, po domače hokej na rolerjih, skate park in košarkarsko igrišče. Po njihovih prvih ocenah pa bodo morali celovito prenoviti tribune, urediti vrtni paviljon ter urediti igrišče na mivki.

„Edino asfaltno igrišče za mali nogomet, kjer so igrale številne generacije, zbrišejo in postavijo nekaj novega,“ je na svojem Facebook profilu zapisal Jožef Bačun. Ob tem je poudaril, da je to asfaltno igrišče na t.i. tenis placu zibelka nogometne zgodovine v Rušah. K temu dodaja, da sicer podpira projekt “Center urbanega športa”, vendar predlaga, naj igrišči združijo. „Res ne bi bilo prav, da bi morali to igrišče žrtvovat zato, da bi tam postavili in-line hokej oz. neki urbani šport kot to imenujejo. Zdi se mi prav, da ga pripeljejo v Ruše, vendar mislim, da je prostora za obe igrišči,” je razložil Bačun.

Jožef Bačun

Da je t.i. Ruški tenis plac potreben prenove, se strinjajo tudi v Nogometnem klubu Pohorje, a ne vidijo potrebe po in-line hokeju. “Po mojem razmišljanju ni primerno glede na to, da sta košarka in nogomet sigurno najbolj razširjena športa med mladimi. Tudi po uporabnosti površin, katere imamo v Rušah, je moje mnenje, da bi ta prostor bilo treba obnoviti, tako, da bi naredili igrišče za mali nogomet z umetno travo,” je dejal Andrej Zavec, predsednik NK Pohorje. Interese mladih smo preverili tudi pri predstavnikih kluba študentov vseh treh okoliških občin (KURS-u). “Mi mislimo, da če kaj novega pride v Ruše je zelo dobrodošlo. Glede na to, da je to v Športnem parku Ruše in, da smo mi kot člani kluba KURS že dvakrat izvedli zelo uspešen Skate dogodek, na katerem so bili prisotni tudi tujci, je vsekakor zanimivo, da poskušamo tudi s kakim drugim športom kaj takega uvest,” je povedal Žan Krajnc iz KURS-a.

Žan Krajnc, KURS

Na Občini Ruše so projekt v vrednosti slabih 75.000,00 EUR novembra lani prijavili na javni razpis Fundacije za šport. Dodelili so jim 30 tisočakov, ostale stroške bi krili sami, uredili pa naj bi več površin: igrišče za in-line hokej, skate park in košarkarsko igrišče, celovito bi prenovili tribune, vrtni paviljon ter uredili igrišče na mivki. „Mi želimo to območje obnovit, saj so igrišča potrebna prenove. Poleg tega smo kandidirali za sredstva pri Fundaciji za šport in bili na tem razpisu uspešni. Pri teh razpisih se tudi točkujejo novosti v športu, tudi alternativni pristopi, zaradi česar smo razmišljali o drugačnem centru, o centru urbanih športov, saj Ruše postajajo vedno bolj urbano mesto in posledično se nam tudi to dogaja. Eden od dokazov je tudi Skate park, ki smo ga pred leti naredili za relativno mali denar,” je pojasnil župan Občine Ruše Uroš Razpet. K temu pa dodal: “Mi smo v prijavo, ki smo jo oddali na fundacijo navajali Skate park na eni strani, na drugi pa in-line oz. preprosto rečeno drsanje oz. rolanje na suho. Seveda je ta del in-line skate večnamenski in se lahko uporabi tudi za druge namene. Mi bi radi bili čimbolj polifunkcionalni, v tem smislu, da lahko zadovoljimo vse interese,” je pojasnil Razpet. “Ena od naših želja je dvigniti nivo športne kulture in na tem mestu narediti nekaj drugačnih stvari dodatno, seveda pa tudi že obstoječe prenoviti,” je dodal. Po njegovem je zadosti površin namenjenih nogometu, bodo pa morali še marsikaj prenoviti. “V sklopu tega je predvidena tudi prenova obstoječega košarkaškega igrišča v eno kvalitetno zunanje igrišče,” dodaja Razpet.

Uroš Razpet, župan Občine Ruše

Soglasje za projekt “Center urbanih športov” so podali tudi predstavniki Športne zveze Ruše, vendar kljub številnim našim pozivov, tega niso želeli komentirati.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.