19:14, sre, 7. Avg

Video: Ta konec tedna celovečerec AFS KUD-a Študent





Ta petek 10. junija bodo člani Akademske folklorne skupine KUD Študent iz Maribora priredili celovečerni koncert, v dvorani SNG Maribor. Kaj pripravljajo in kako veselo bo, smo preverili na terenu.

Akademska folklorna skupina Študent, bo 10. junija 2016 priredila že 52. celovečerno produkcijo na Velikem odru SNG Maribor. Namen koncerta je, da se predstavijo in širši publiki pokažejo bogato kostumsko podobo ter jih poučijo o slovenskih običajih, slovenskih plesih in petju. Letošnja celovečerna predstava bo zaznamovana s pomladno tematiko, ki je ne le vodilo vseh koreografskih novosti koncerta, ampak tudi svežine glasbenih priredb. Vse odrske postavitve bodo predstavljene premierno, za kar je poskrbel mladi avtor koncerta Bojan Glaser. Več kot 100 članska zasedba mladih plesalk, plesalcev, pevcev in glasbenikov se bo sprehajala po pokrajinah in v zgodbo pletla obredja iz tega in onega konca Slovenije.

Akademska folklorna skupina Študent je ena izmed glavnih nosilk ohranjanja in predstavljanja folklornega ljudskega izročila Slovencev doma in v svetu. Njeni člani prihajajo tako iz dijaških kot tudi študentskih vrst. Akademska folklorna skupina Študent deluje kot sekcija društva KUD Študent in je članica Skupine ŠOUM.

Skupina je začela s svojim delom v letu 1964 in je bila hkrati ustanovna skupina Kulturno umetniškega društva Študent Maribor v sklopu katerega deluje še danes. Do osamosvojitve Republike Slovenije je umetniški program skupine zajemal plese vseh jugoslovanskih pokrajin. Po tem političnem dogodku so v skupini delo usmerili v proučevanje in postavljanje koreografij slovenskih pokrajin in tako lahko danes predstavljajo plese vseh slovenskih pokrajin.

AFS Študent pa je prepoznavna tudi v svetu saj so člani slovensko folkloro v 50. letih delovanja skupine predstavili v različnih državah sveta. Najbolj so ponosni na gostovanja v državah: Kanada, Macao, Puerto Rico, Avstralija, Peru, Japonska, ZDA, Mehika, Venezuela in Cookovi otoki.

V redno delo AFS Študent sodi tudi so organizacija Mednarodnega folklornega festivala Folkart, ki poteka v okviru Festivala Lent, že od leta 1989.

Za svoje kvalitetno delo je skupina pridobila več prestižnih priznanj. Med najpomembnejše sodita: Zlata plaketa Zveze kulturnih organizacij Maribor in Zlata Maroltova plaketa za folklorno dejavnost, ki je hkrati najvišje priznanje, ki si ga je v Sloveniji za folklorno dejavnost moč pridobiti.

Vsako leto pa za ljubitelje folklornih plesov prirejajo celovečerne koncerte. Za njimi je 51 let učenja, raziskovanja in poustvarjanja plesne dediščine. Popeljali so vas skozi mozaik preteklosti, vas opomnili, da ni vse pust, pokazali dogajanje v zaodrju in bili malo “kontra”, letos pa vas bodo prepustili živahnemu pomladnemu prebujanju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.