19:16, sre, 7. Avg

Trikrat več čakanja pri zobozdravnikih





Inšpektorji preverjajo čakalne sezname vseh izvajalcev zobozdravstvenih storitev. Večina izvajalcev prejema kazni v višini 400,00 EUR. Sindikat DENS ob tem opozarja, “da je zaradi nečloveškega zakona ogroženo zdravje vaših zob, čakalne dobe pa bodo vsaj trikrat daljše“. Po njihovem Ministrstvo za zdravje podaljšuje čakalne dobe v zobozdravstvu.

zobozdravnik

Zdravstveni inšpektorat RS poglobljeno preverja čakalne sezname vseh izvajalcev zobozdravstvenih storitev. Za protetične storitve je to normalno, saj gre za planirano delo, tako da v tem segmentu v veliki večini ne ugotavljajo nepravilnosti. Ker pa je bil Zakon o pacientovih pravicah napisan vsesplošno in nespecialno, sta bili iz vodenja čakalnih seznamov izvzeti izključno skupini splošna medicina in pediatrija, kljub temu, da se konzervativne zobozdravstvene storitve (plombe, koreninska zdravljenja…) izvajajo identično. Zato zdaj večina izvajalcev prejema kazni.

Sindikalisti DENSa (Sindikata zobozdravnikov Slovenije) so to ponazorili s primerom (ki so ga zapisali v sporočilu za javnost): “Recimo, da imamo v konzervativni čakalni knjigi vpisanih 15 pacientov za tisti dan, poleg bolečinskih, ki se jih ne da planirati in pridejo, ko pridejo. Že ta podatek je dovolj, da zobozdravniki ne morejo v praksi izvajati čakalne knjige za konzervativne storitve. Sedaj pa tako kot vsak dan npr. trije naročeni pacienti ne pridejo in vam tega tudi ne sporočijo vsaj en dan prej, da bi lahko planirali delo. V čakalnico pride pacient, ki se mu je odkrušil zob. Mi imamo trenutno izpad pacienta in, ker odkrušen zob ali pa izpadla »plombica«, ni nujna storitev, pacienta ne smemo vzeti v trenutno prost termin zaradi izpada, ker nekdo ni prišel na svoj termin, pač pa moramo tega pacienta vpisati v čakalno knjigo za konzervativo naslednjič. Ko bo na vrsti, bo njegovo zdravstveno stanje poslabšano, saj bo treba zob sigurno že zdraviti, to pa bo tudi dražje za zavarovalnico in veliko slabše za pacienta. V to izvajalce sili Ministrstvo RS za zdravje in Zdravstveni inšpektorat, da morajo, v ta termin, priklicati naslednjega pacienta v čakalni knjigi, ki seveda ne more priti, vsak pride z drugačno patologijo, ki potrebuje različno dolg termin glede na zahtevnost dela in tako lahko paciente kličemo do konca termina, pacienta v čakalnici pa ne smemo obravnavati.

Vir: dens
Vir: dens

Na Ministrstvo za zdravje so podali obrazložitev problematike, vendar neuspešno. “Niso pokazali volje za rešitev problema. Raje kot to, izvajalcem pišejo kazni, je očitno bolj donosno”, so še zapisali v DENSu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.