11:22, čet, 4. Jul

FOTO: Nove dimenzije evropskega sožitja





Begunci in migranti so med nami: nove dimenzije evropskega sožitja, je naslov konference, ki danes poteka v dvorani Kulturno-prosvetnega doma Vlada Pipana v Šentilju. Na vhodu so sodelujoče pričakali begunci iz Sirije in Pakistana.

Begunci s transparenti pred domom Vlada Pipana v Šentilju.
Begunci s transparenti pred domom Vlada Pipana v Šentilju.

Še pred pričetkom konference pa so si župan, policisti, vojaki, gostje, tudi predstavniki slovenskega in evropskega parlamenta ogledali zdaj že prazen in očiščen namestitveni center ob starem mejnem prehodu.

Obisk namestitvenega centra v Šentilju

Vstopili s(m)o tudi v osrednji namestitveni šotor.
Vstopili s(m)o tudi v osrednji namestitveni šotor…
Prazen osrednji namestitveni šotor .
… ki je prazen.

Kljub trenutnemu zatišju na slovenskih mejah so migracije dejstvo in lahko kmalu spet zajamejo tudi našo državo, je bilo slišati na današnji konferenci v Šentilju v organizaciji Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji. Po ogledu zdaj že več mesecev praznega namestitvenega centra za begunce v Šentilju, je udeležence konference pred razpravo čakala skupina beguncev iz Pakistana in Sirije, ki so trenutno nastanjeni v azilnem domu v Ljubljani. Visoke goste, med katerimi sta bila tudi evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, so želeli opozoriti na svojo stisko, potem ko so jim zavrnili prošnjo za azil v Sloveniji. Njihove misli so izrazili na transparentih.

begunci, Šentilj

Da je treba beguncem zagotoviti enake možnosti pri uveljavljanju svojih pravic, je opozoril tudi predstavnik Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) v Sloveniji William Ejalu. “Ljudje zapustijo dom, ne ker bi tako želeli, ampak ker nimajo druge možnosti,” je dejal.

Pospravljene odeje v osrednjem namestitvenem šotoru.
Pospravljene odeje v osrednjem namestitvenem šotoru.

Odeje v osrednjem namestitvenem centru Šentilj.

Slovenijo je od jeseni lani do zaprtja t. i. balkanske poti na začetku tega leta prečkalo skoraj pol milijona migrantov, a to je po besedah strokovnjaka za varnostna vprašanja Klemna Grošlja šele začetek daljšega procesa. “Evropa se bo tega morala začeti zavedati. Izzivi pred nami so zelo veliki. A bojim se, da se EU preveč ukvarja sama s sabo, ne pa s ključnimi problemi, kar migrantska kriza zagotovo je,” je povedal.
Evropa trenutno težko rešuje ta problem, saj je notranje precej načeta in je težko govoriti v enem glasu,” je priznala Fajonova. Po njenih ocenah so evropske države sposobne sprejeti večje število migrantov, kar so nenazadnje dokazale že v zgodovini, “če bi se le bile spodobne dogovoriti”. Meni, da je treba beguncem omogočiti možnosti za uspešno integracijo po zakonski poti.

konferenca, nove dimenzije evropskega sožitja

Slovenija je po besedah Šefica v prvem valu beguncev dobro opravila svojo nalogo. “Zavedamo se, da so migracijske poti žive in da se stvari lahko čez noč radikalno spremenijo,” je povedal na današnji konferenci. Opozoril je, da so države severno od nas medtem zaprle svoje meje, zato bodo lahko učinki morebitnih novih valov beguncev za nas drugačni kot doslej. V vsakem primeru je po njegovem mnenju ključno, da tako EU kot Slovenija dorečeta, kako je najbolje ravnati, saj se migracijam nobena ne bo mogla izogniti.

Obisk namestitvenega centra v Šentilju.
Današnji obisk namestitvenega centra v Šentilju.

Šentiljski župan Štefan Žvab je kot ključno izpostavil ustrezno obveščanje lokalnega prebivalstva. “Pri nas so občani sicer razmeroma hitro sprejeli nove okoliščine, mnogo več težav pa smo imeli s politiko, ki je begunski val želela izkoristiti v politične namene,” je dejal in spomnil, da je njihov kraj dnevno prečkalo tudi do 13.000 migrantov. Ob vrhuncu begunsko-migrantske krize naj bi mejo v Šentilju prečkalo skoraj 400.000 ljudi, zato najbrž ni naključje, da so prav ta kraj izbrali za postavitev prvi “kril upanja in miru” na slovenskih tleh.

Avtor Marco s Fajonovo in Žvabom pred šentiljskimi krili upanja (Wings4all).
Avtor Marco s Fajonovo in Žvabom pred šentiljskimi krili upanja (Wings4all).

Konferenca v Šentilju je potekala v okviru Regionalnega foruma za razpravo, v okviru slednjega pa je potekal tudi umetniški projekt Wings4All (Krila za vse), s katerim hrvaško-italijanski umetnik Marco Conti Šikić v sodelovanju z malijsko-francosko glasbenico Inno Modja po ulicah svetovnih mest ustvarja sporočilo miru in upanja. Na zidu šentiljskega “starega vrtca” so nastala prva krila upanja na slovenskih tleh. Naslednja bodo v Mariboru, in sicer v mladinskem kulturnem centru Pekarna.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.