07:19, čet, 8. Avg

Festival Lent se za leto dni poslavlja





V Mariboru se bo nocoj z zaključkom Folkarta in ognjemetom zaključil 24. Festival Lent, ki je v zadnjih devetih dneh razgibal poletno vzdušje v mestu. Prvi mož festivala, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina je z letošnjim izplenom zadovoljen, čeprav je bil festival krajši kot ponavadi.

FOTO: Slavko Rajh
FOTO: Slavko Rajh

“Zdi se mi, da smo s temi devetimi dnevi ujeli idealen termin, ki je lahko zelo uspešen tudi kot turistični produkt, hkrati pa je dovolj dolg, da predstavi širok nabor vsebin in pritegne obiskovalce,” je Rukavina povedal. “Seveda bi bili veseli, če bi imeli več denarja in bi lahko pripravili še več stvari, a mislim, da smo še vedno dosegli glavni cilj – to je posebno vzdušje v mestu, ko se ljudje zadovoljni sprehajajo po mestu,” je dodal.

Festival so prvič odprli z opero na prostem, a je predstavo Turandot v izvedbi Opere SNG Maribor v zadnjem dejanju prekinil dež. Balet Peer Gynt koreografa Edwarda Cluga dva dni kasneje je imel več sreče z vremenom, a manjše število gledalcev, medtem ko je bil koncert Đorđeta Balaševića, prav tako na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja, nabito poln.

Trg Leona Štuklja, ki je letos prvič služil kot osrednje festivalsko prizorišče namesto tradicionalnega plavajočega odra na Dravi, se je po besedah Rukavine izkazal za dobro rešitev, a bi ga v prihodnje radi pokrili z večjo streho, da je pred dežjem varen tudi orkester.

Čeprav so kritike, da je bilo ob operi in baletu veliko sedežev praznih, sam meni, da so bili uspešni. “Ker ni šlo za premiero in so stalni obiskovalci gledališča obe predstavi že videli, menim, da smo vendarle dosegli velik uspeh,” je prepričan. “Eden od namenov festivala je prav pritegniti na kulturne dogodke ljudi, ki sicer ne hodijo v dvorane.”

Danes bo tam še slovesni zaključek folklornega festivala Folkart, iz katerega je Festival Lent pred leti zrasel. Živahno bo tudi na vseh ostalih prizoriščih, med drugim bodo nastopili Let 3, Katja Šulc, Hazmat Modine, Manouche in švedsko ulično gledališče Burnt out Punks. Na koncu bo nebo razsvetlil ognjemet, ki vsako leto privabi na Lent največ obiskovalcev.

Festival se z današnjim dnem za leto dni poslavlja, še vso poletje pa se bodo ob koncih tedna nadaljevale dejavnosti v okviru festivalskega sklopa Art Kamp v Mestnem parku, ki so namenjene predvsem za družine.

Za naslednje leto organizatorji upajo, da se bodo lahko lotili dela prej kot v zadnjih letih, zaradi česar najbolj peša promocija. “Če bomo, tako kot imamo zdaj obljubljeno, sedli septembra in dorekli, kaj hočemo, in če bomo pri tem enotni, mislim, da nas lahko čaka lepa prihodnost,” je prepričan Rukavina.

Vsebinsko festivala po njegovih ocenah ne gre spreminjati, saj se je recept “vsega po malem za vse”, v prvi vrsti pa za družine, izkazal za uspešnega. Nujno pa bi bilo treba doreči stabilnejše financiranje, tudi z več podpore države pri promociji v tujini, ter urediti nekatera stalna prizorišča, da bi bilo manj stroškov z logistiko.

Rukavina upa, da bodo prihodnje leto, ko bo festival obeleževal 25 let, ponovno imeli Glavni oder na Dravi, saj je ta ključen za pritegnitev sponzorjev. “Predvsem pa moramo z dnevnega reda enkrat za vselej dati vprašanje, ali Lent bo ali ne. Lent seveda bo, le prej je treba povedati, kakšen bo,” meni Rukavina.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.