10:11, čet, 8. Avg

FOTO: Univerza v Mariboru v podpis sporazuma s ptujsko občino





Ptujski župan Miran Senčar in rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar sta danes podpisala sporazum o sodelovanju na področju trajnostnega in družbeno odgovornega razvoja.

Univerza v Mariboru je do sedaj že podpisovala sporazume o sodelovanju z občinami iz vzhodne kohezijske regije. Gre zgolj za formalnost, saj univerza sicer že sodeluje z občinami na večih področjih. Tako denimo s ptujsko občino v tem trenutku sodeluje z izdelavo Celostne prometne strategije, v teku pa so tudi delavnice glede arhitekturnih rešitev v starem mestnem jedru.

rektor in sencar

Sporazum prinaša formaliziranje dosedanjega dobrega sodelovanja med Mestno občino Ptuj in Univerzo v Mariboru. Sodelovali smo že prej in še sodelujemo na večih področjih. Ptujska občina denimo uporablja veliko fakultet za reševanje nekaterih problemov v mestu,” je pojasnil ptujski župan Miran Senčar. Dodal je, da si želi še več angažiranja lokalne skupnosti in podjetij z Univerzo v Mariboru, saj da bi lahko te možnosti veliko bolj izkoristili.

Vzhodna.si z novim članom

Tako se je tudi ptujska občina pridružila občinam iz vzhodne kohezijske regije, ki bodo sodelovale pri vzpostavitvi portala Vzhodna.si.

Univerza deluje kot povezovalni člen. Želimo si združiti celotno vzhodno kohezijsko regijo, saj nekdo mora to delati. Pri nas namreč ni pokrajin, lahko pa kljub temu delujemo v tem smislu. Skupaj smo močnejši in to je tista osnovna ideja, če hočemo delovati kot regija. Nobena občina ni sama sebi namen, zato moramo gledati kako bi se dvignili v razvoju,” pravi rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar.

podpis

Meni, da je vzhodna kohezijska regija podhranjena tako finančno, kot tudi kadrovsko, zato pa da lahko veliko naredimo tudi sami. “Imamo pa tudi to možnost ali pa sredči, da je evropska skupnost dala na razpolago določena sredstva za razvoj regiji in tukaj želimo participirati ter jih tudi pametno regionalno uporabiti,” je dodal Tičar.

Koliko sredstev bo dobila vzhodna kohezijska regija ni znano, Tičar pa je dejal, da se bodo številke gibale okrog 50 oziroma 60 odstotkov sredstev namenjenih razvoju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.