15:20, pet, 5. Jul

Posredovanje gasilcev na HE Ožbalt





27 gasilcev vseh treh društev v Občini Podvelka je uspešno izvedlo vajo po zelo realnem scenariju: okoli poldneva je zaposleni v HE opazil, da je prišlo do samovžiga. Poklical je na 112 a se je kmalu zatem zgrudil, saj je bil srčni bolnik.

gasilska vaja na HE  (3)

S klicem na 112 je delavec sporočil, da pri HE Ožbalt potrebuje pomoč. Ker je bil namen vaje tudi osveščanje občanov, je Peter Kordež, ki je iz stališča nujne medicinske pomoči komentiral postopke, izpostavil t.i. zlato pravilo: “takoj in čimprej je treba poklicati 112! To mora biti prva reakcija v vsakem primeru. Zavedati se je treba, da je vsaka sekunda pomembna za ponesrečenca.”

Na samem prikazu vaje so bili prisotni pristojni: gasilci, reševalci in policija. Ter seveda tudi občani, ki so si z zanimanjem ogledovali aktivnosti. Prvi na kraju so bili gasilci PGD Ožbalt, kajti praviloma je vedno aktivirano najbližje gasilsko društvo. Naslednji so prihiteli PGD Brezno, tretji PGD Kapla za njimi pa še enota nujne medicinske pomoči in zdravstveno osebje.

Gasilci so izvajali temeljne postopke oživljanja vse do prihoda zdravnika. Vaja je zajemala gašenje požara v objektu in reševanje ponesrečenca. Oboje so uspešno opravili, se je pa ponovno izkazala težava v vzpostavljanju komunikacije prek radijskih vez. Ta predel koroške še vedno velja za sivo liso.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.