20:15, čet, 8. Avg

Mariborska Energetika leto 2015 sklenila pozitivno





Mariborsko javno podjetje Energetika je leto 2015 sklenilo pozitivno. Družba je ustvarila skoraj 7,3 milijona evrov prihodkov, kar je približno na ravni leta poprej, poslovno leto pa sklenila s slabimi 200.000 evri dobička. Zasluge za slednjega gredo v celoti izplačilu dobička s strani povezane družbe Moja energija v višini 300.000 evrov.

energetika maribor

Omenjeno občinsko podjetje sicer zadnji dve leti beleži občuten padec prihodkov v primerjavi z leti poprej, kar direktor družbe Alan Perc pojasnjuje s prenehanjem prejemanja obratovalne podpore za kogeneracijsko napravo in posledično več kot 90-odstotno zmanjšanje njene proizvodnje.

“K boljšemu lanskemu poslovnemu rezultatu glede na preteklo leto pa prispevajo predvsem nižje povprečne temperature in večje število ogrevalnih dni. Ključen vpliv na dosežen pozitivni poslovni rezultat pa ima izplačilo dobička s strani naše povezane družbe Moja energija,” v letnem poročilu, objavljenem na Ajpesu, pojasnjuje Perc.

Zaradi nižjih povprečnih temperatur in večjega števila ogrevalnih dni so lani prodali 13 odstotkov več toplotne energije, k povečani prodaji pa so dodatno prispevale še nove priključitve objektov ob koncu leta.

Energetika Maribor je na ravni skupine, ki poleg matične družbe in Moje energije od lani vključuje še projektno podjetje Energija in okolje, lani v režimu sočasne proizvodnje proizvedla 64.235 megavatnih ur toplote, kar predstavlja 64 odstotkov vse proizvedene toplote.

S takšno visoko učinkovito proizvodnjo je bilo po besedah direktorja družbe v okolje emitiranih 7300 ton ogljikovega dioksida manj, kot če bi enake količine toplote in elektrike pridobili v ločeni proizvodnji. “S tem smo po svojih močeh prispevali k izpolnjevanju zavez Slovenije za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, ki so zapisane v nacionalnem programu varstva okolja,” je dodal Perc.

Prodajne cene toplote za gospodinjski odjem so tudi lani oblikovali v skladu z uredbo, tako da se je v skladu s spremembami cen zemeljskega plina temu ustrezno hkrati prilagajal variabilni del cene toplote, ki se je zaradi zniževanja cen zemeljskega plina na prostem trgu lani znižal za dobro petino.

Sicer pa je družba lani z izvajanjem tržnih dejavnosti, predvsem proizvodnjo elektrike, skladiščenjem kurilnega olja za potrebe državnih rezerv in prodajo stisnjenega zemeljskega plina ob minimalnih stroških ustvarila 11 odstotkov celotnih prihodkov.

Investicijske aktivnosti so lani usmerili predvsem v širitev sistema daljinskega ogrevanja in priključevanju novih odjemalcev. S temi aktivnostmi nadaljujejo tudi letos, ob tem pa si prizadevajo k čimprejšnji obnovi obstoječega postrojenja za soproizvodnjo toplotne in električne energije.

Energetika Maribor že nekaj časa upravlja tudi s polnilnico za vozila na stisnjen zemeljski plin oziroma metan, ki jo nameravajo letos še nadgraditi in tako vzpostavili pogoje za nadaljnjo nabavo avtobusov javnega potniškega prometa, ki jih poganja omenjeno okolju prijazno gorivo. Ob tem je podjetje lani od mestne občine pridobilo tudi pooblastilo za obdelavo in ravnanje z blatom iz centralne čistilne naprave.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.