20:22, čet, 8. Avg

Festival Maribor z novo ekipo in otrokom kot vodilom





Festival Maribor, na sporedu od 6. do 17. septembra, po zaključenem obdobju, ki sta ga zaznamovala direktorica Brigita Pavlič in Avstralec Richard Tognetti, dobiva novo vodstvo. Letos je njegovo vodenje prevzela Barbara Švrljuga Hergovich iz Narodnega doma Maribor in kot povezovalno rdečo nit letošnjih festivalskih dogodkov izbrala otroka.

Vir: Festival Maribor; Avtor: Dejan Bulut
Vir: Festival Maribor; Avtor: Dejan Bulut

Brigita Pavlič, ki je bila vrsto let glavni motor festivala, je velike organizacijske spremembe napovedala že lani, saj je bilo zaradi drastičnega krčenja javnih sredstev vsako leto težje prirediti festival v takšni obliki, kot je bil zastavljen za mariborsko Evropsko prestolnico kulture (EPK). Da bi lažje preživel, se je festival pred dvema letoma vrnil pod okrilje Narodnega doma Maribor, ta pa je zdaj prevzel tudi glavno besedo pri organizaciji.

Negotovih finančnih temeljev festivala se zaveda tudi novo vodstvo. “Vem, da je Festival Maribor v dani situaciji izredno težko voditi in je izvedba vsakoletnega programa velik izziv,” je povedala Barbara Švrljuga Hergovich, ki že vrsto let vodi Koncertno poslovalnico Narodnega doma Maribor. “Glavni financer je Mestna občina Maribor, ki pa sredstva za izvedbo programov začne sproščati zelo pozno, prepozno, da lahko resno načrtujemo izvedbo dogodka, ki poteka v septembru. Zaradi takšne negotovosti je tudi odgovorno dolgoročno načrtovanje nemogoče, kar posledično onemogoča strateški razvoj festivala, ki je bil sicer v času EPK prepoznan kot pomemben dolgoročni program za Maribor,” je dodala.

Osrednje ime festivala je bil v zadnjih letih avstralski violinist in skladatelj Richard Tognetti, ki ga letos ne bo v Maribor. Ni še jasno, kako bo v prihodnje. “Z mojega stališča ostaja možnost Tognettijevega ponovnega sodelovanja s Festivalom Maribor seveda odprta, nenazadnje gre za umetnika, ki je ključno pomagal k prepoznavnosti festivala in je z izjemno predanostjo ustvarjal razburljive programe praktično vse od njegove ustanovitve,” je povedala nova direktorica.

Festival se je razvil iz večerov baročne glasbe v Mariborskem gradu, ki jih je Koncertna poslovalnica prirejala od leta 1964. Od leta 1994 je njegova glavna kvaliteta unikatna festivalska produkcija, ki pa je, kot je ugotavljala že prejšnja direktorica, velik finančni zalogaj. “Lastne produkcije sicer nismo opustili, vendar bo ta manjša, saj letos preprosto nimamo možnosti za festivalski orkester,” pravi nova direktorica.

Še vedno pa naj bi festival vključeval orkestrske in komorne nastope, ki “bodo tako kot doslej izrazito mednarodnega značaja in vrhunske kvalitete”. Letošnja novost bo programski sklop, namenjen otrokom in družinam, ki so ga poimenovali Festival Maribor med otroki.

Otrok je rdeča nit letošnjega dogajanja. “Koncerti osrednjega sklopa se bodo sukali okoli ‘otroškega’ v glasbi, kar vključuje tako skladbe, ki jih je navdahnil otroški svet pravljic in domišljije, kot tudi povsem nove in drzne glasbene pripovedi, ki jih lahko najdemo v celotni glasbeni zgodovini,” je pojasnila Barbara Švrljuga Hergovich.

Rezidenčni umetnik letošnjega festivala bo nemško-francoski violončelist in dirigent Nicolas Altstaedt. Med drugim bo nastopil kot solist na otvoritvenem koncertu z angleškim orkestrom Arcangelo pod vodstvom Jonathana Cohena ter kot dirigent Komornemu ansamblu Festivala Maribor 2016 s sopranistko Niko Gorič. “Ansambel smo sestavili z osrednjo željo, da na festivalu izvedemo Mahlerjevo Simfonijo št. 4, kajti gre za izjemno mojstrovino, ki govori tudi o nebeškem veselju, kakor si ga predstavlja otrok. Ker simfonična izvedba ni bila možna, smo se odločili za zanimivo komorno priredbo Erwina Steina in k sodelovanju povabili izjemne glasbenike. Večina izhaja iz orkestra Slovenske filharmonije in so že doslej sodelovali pri festivalskem orkestru,” je povedala direktorica.

Na programu so med drugim še nizozemski pihalni kvintet Calefax, godalni kvartet Dissonance ter pihalni kvintet Slowind. V sodelovanju z musikAbende Graz bodo pripravili večer samospevov, na katerem bosta nastopila pianist Christian Schmidt in basbariton Josef Wagner. Angleški dvojec The Classic Buskers bo s čarovnikom Neilom Henryjem pripravil glasbeno-čarovniške skeče po motivih Mozartove Čarobne piščali. Na koncu festivala bo nastopil Simfonični orkester SNG Maribor pod vodstvom avstrijskega dirigenta Günterja Neuholda in z mladim pianistom Makom Munijem Mihevcem.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.