13:24, čet, 4. Jul

Začasno ustavili postopek javne dražbe gradu Cmurek





Socialno varstveni zavod Hrastovec je konec julija objavil javno dražbo za prodajo Gradu Cmurek, katerega izklicna cena je bila 1 milijon in dobrih 24 tisoč evrov. Postopek javne dražbe, ki je bil razpisan za dan 1. avgust, so to sredo začausno ustavili.

8b5a082d-b3ca-4797-80a2-404077aa4405 za dan 16. avgust, so v sredo začasno ustavili.

Grad Cmurek je bil razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Lastnica nepremičnine je sicer država, z njim pa upravlja Socialno varstveni center Hrastovec.

Kot so sporočili včeraj iz Občine Šentilj, so bili o prodaji gradu Cmurek obveščeni le posredno. “Po pregledu besedila javne dražbe, občinskih odlokov, zakonodaje, po opozorili Ministrstva za kulturo, pogovoru z vodstvom Zavoda Hrastovec smo na lastnika naslovili dopis, v katerem opozarjam, da postopek ni bil popoln, saj si prodajalec ni pridobil soglasja občinskega sveta občine Šentilj, kot to predvideva zakon in občinski predpis, kadar gre za prodajo kulturnega spomenika,” je žapisal v pismu za javnost župan Občine Šentilj Štefan Žvab.

Občinski svet naj bi odločal na naslednji seji

Kot je sporočil Žvab, bo občinskemu svetu na naslednji redni seji navedeno predlagal v odločanje. “Zakon predvideva tudi možnost uveljavljanja predkupne pravice, tudi o tem mora odločati občinski svet. Na osnovi tega nas je prodajalec včeraj obvestil, da je javna dražba začasno ustavljena,” je dejal.

Ob tem pa je še dodal, da Občina Šentilj “podpira prizadevanja krajanov Trat in program dela zasebnega Zavoda Muzej norosti tako v lokalnem kot meddržavnem kontekstu.” Zato si želijo, da bi grad Cmurek pridobil strateškega lastnika, ki bi tudi skrbel za ohranitev kulturne dediščine, prispeval k razvoju kraja in prostovoljcem iz Muzeja norosti še naprej omogočal uporabo prostorov za izvedbo programa.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.