20:20, sob, 6. Jul

FOTO: Tradicionalni hmeljarski likof





Včeraj smo v Radljah ob Dravi spremljali tradicionalni, že 29. Hmeljarski likof. Prireditev je tudi letos zaključila poletna, “radeljska srečanja”, a tokrat prvič kot del Festivala hmelja in kulinarike. Kakor vsako leto, smo tudi letos videli razgibano prireditev, z znamenito povorko vozov, traktorjev, muzikantov ter pisanih kostumov.

Foto: Agencija Novelus
Foto: Agencija Novelus

Po tradiciji se hmerljarski likof prične s parado vozil, iz katerih mahajo hmeljarji, starešine, princese, kmetje in kmetice, domačini in gostje iz drugih koncev Slovenije, kakor tudi iz sosednje Avstrije. Letos niso manjkali niti gostje iz Braslovč, Laškega, z nasmehom pa so številne obiskovalce v Radljah pozdravili tudi člani oldtajmer kluba iz avstrijskega Eibisvalda (Traktor oldteimer verein Eisbiswald). Sodelujočim v povorki so “popotnico” zaigrali godbeniki in godbenice Mestnega pihalnega orkestra Radlje.

Foto: Agencija Novelus
Foto: Agencija Novelus

Kakor je v navadi, so tudi letos na likofu imenovali starešino in njegovo spremljevalko – hmeljarsko princeso. Po lanskem, prvem tovrstnem nazivu, je vlogo starešine obdržal župan Občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik. Njegova nova princesa pa je postala Maja Ošlak, 19-letnica iz Vuhreda. Starešino je imenovala Irena Friškovec, specialistka za področje hmeljarstva pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu, princeso pa so izbrali člani Društva podeželske mladine Dravske doline.

Foto: Agencija Novelus
Foto: Agencija Novelus

S plesom so tradicionalni hmeljarski likof otvorili folkloristi Folklorne skupine Kobula iz Petrovč, ki so v Radljah gostovali prvič. Z uvodnim nagovorom pa Antonija Račnik, predsednica Turističnega društva Radlje, ki je tudi osrednji organizator likofa. Po uradnem programu so letos za zabavo skrbeli člani kvinteta S.O.S, da so se lahko obiskovalci okrepčali pred plesom pod odrom, pa so organizatorji tudi letos poskrbeli za brezplačno, a čisto pravo hmeljarsko malico: klobaso z žemljico in vrček piva.

Foto: Agencija Novelus
Foto: Agencija Novelus

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.