23:17, pet, 9. Avg

FOTO: 15 let Svetovalnega središča Maribor





Danes mineva točno 15 let neprekinjenega delovanja Svetovalnega središča Maribor, prvega takšnega v Sloveniji. V ta namen so na Andragoškem zavodu Maribor – Ljudski univerzi (AZ-LU) pripravili poseben, informacijsko – izobraževalni dan: strokovno predavanje z razpravo, z namenom infomiranja podjetih in njihovih kadrovskih služb.

andragoski zavod mb, ljudska univerza 4

Razvoj svetovanja za izobraževanje odraslih je v 15-letni razvojni poti prešel od pristopov za manj izobražene, brezposelne in ranljive v najširšem pomenu besede v nove projektne aktivnosti, ki so v prvi vrsti namenjene manj izobraženim zaposlenim.

izobrazevanje odraslih, andragoski zavod 3

Direktorica Andragoškega zavoda Maribor-LU, Irena Urankar je uvodoma izrazila opažanje sprememb: “če smo se nekoč, ko smo začeli s svetovalno dejavnostjo, osredotočali predvsem na nezaposlene, poklicne prekvalifikacije ranljivih skupinh, mladih ali starejših odraslih, je zdaj zaznati spremembo. S svetovanjem se selimo tudi v podjetja ter iščemo možnosti povezovanja z njimi. Trendi namreč kažejo, da so nizko izobraženi zaposleni ljudje preprosto na repu možnosti za dodatna usposabljanja oz. pridobivanje dodatnih kompetenc. V tej točki vidimo tudi našo vlogo“, je dejala Uraknarjeva in izpostavila še, da se že odzivajo podjetja, ki se zavedajo, da je vlaganje v t. i. človeški kapital, pravzaprav vlaganje v razvoj. Posredna ciljna skupina novih razpisov so torej delodajalci, ki jim lahko tim svetovalcev za izobraževanje nudi pomoč pri analizi potreb po izobraževanju in po razvoju kariere.

andragoski zavod mb, ljudska univerza

Današnje izobraževalno srečanje so pripravili skupaj s strokovnimi partnerji – Društvom kadrovskih delavcev Maribora, Lenarta in Slovenske Bistrice. Dan praznovanja obletnice Svetovalnega središča so namreč prepoznali kot ravno pravšnji, da širijo informacije in dostope do kadrovnikov oz. služb za razvoj zaposlenih. V tej luči pa so na današnje srečanje povabili tudi Matjaža Kovača iz svetovalnega podjetja Leksiakov d.o.o., ki je zbranim predaval o delovnih sporih, o tem kaj mora kadrovski delavec vedeti o individualnih delovnih sporih na delovnem sodišču pa tudi o možnostih kako se izogniti dolgotrajnim postopkom.

Matjaž Kovač iz svetovalnega podjetja Leksiakov d.o.o. Maribor in predavatelj na visokošolskem zavodu Alma mater Europaea Maribor.
Matjaž Kovač iz svetovalnega podjetja Leksiakov d.o.o. Maribor in predavatelj na visokošolskem zavodu Alma mater Europaea Maribor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.