23:24, pet, 9. Avg

Brumen krivde ni priznal





Na mariborskem sodišču se je danes s predobravnalnim narokom začel sodni postopek zoper nekdanjega glavnega tajnika mariborske univerze in današnjega dekana brežiške fakultete za turizem Boštjana Brumna, ki mu tožilstvo očita zlorabo položaja. Postopek poteka še zoper dva soobtožena, ki se bosta zagovarjala zaradi pomoči pri kaznivem dejanju.

Brumen naj bi, kot mu očita tožilstvo, položaj zlorabil, ker je kot glavni tajnik v letih 2009 in 2010 odobril domnevno neupravičeno plačilo izstavljenih računov, s katerimi so si takratni najvišji predstavniki univerze, med njimi tudi rektor Ivan Rozman, plačali smučarske počitnice na Kopah.

Pri tem naj bi mu pomagala soobtožena direktorja podjetij Proplus Bojana Sovič in Uni Gostinstva Davor Račič, s katerima je upravljavec smučarskih in hotelskih zmogljivosti na Kopah, podjetje Vabo, sklenil po mnenju tožilstva fiktivni sponzorski pogodbi v višini okoli 8000 evrov. Univerza je počitnice, na katerih so bili tudi gostje iz Finske, nato plačala v okviru investicijskih in vzdrževalnih del, ki so bila ocenjena na okoli 22.000 evrov.

Boštjan Brumen in Bojana Sovič, direktorica družbe Proplus; FOTO: STa
Boštjan Brumen in Bojana Sovič, direktorica družbe Proplus; FOTO: STa

Prvoobdolženi Brumen se je današnjega predobravnavnega naroka sicer  udeležil, a se o krivdi ni izrekel, ker njegova odvetnica Nina Brumen, sicer njegova soproga, ki je prav tako uživala zimske počitnice na Kopah, naj ne bi bila obveščena o naroku. Tudi sicer je sodnico Vanjo Verdel Kokol zanimalo, zakaj se Brumen zadnje čase ni kaj dosti odzival na sodno pošto, ta pa je pojasnil, da je bil zelo veliko v tujini.

Ker se je za danes opravičil tudi Račič, se je o krivdi izrekla le Sovičeva, ki pa se po ponudbi tožilke Saške Žontar za sedem mesecev pogojne kazni na dve leti preskusne dobe za priznanje ni odločila. Da gre pričakovati zapleteno sojenje, je bilo razvidno tudi iz zahteve njene odvetnice Nine Žavcer Hrovatin, ki je zaradi domnevne kršitve procedure v postopku zahtevala izločitev e-poštne komunikacije iz spisa.

Sodnica se bo tako morala najprej odločiti o tej zahtevi in opraviti še predobravnavni narok za ostala dva. Če zahtevi obrambe ne bo ugodila, je odvetnica že zahtevala zaslišanje nekaterih prič, med njimi tudi nekdanjega rektorja Rozmana. Brumen je sicer v zvezi s to zadevo poleti že spisal ustavno pritožbo, v kateri se je pritožil nad ravnanjem mariborskega okrožnega sodišča in tamkajšnjega tožilstva.

Brumna, pa tudi Rozmana, je že pred tremi leti kazensko ovadil Nacionalni preiskovalni urad (NPU), ki je preiskoval mrežo javno-zasebnih partnerstev Uni podjetij. Gre za mrežo podjetij, ki so vzniknila v času, ko je univerzo vodil Ivan Rozman. Krovno podjetje je bilo družba Uni Storitve v posredni 100-odstotni lasti univerze.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.