17:26, pet, 5. Jul

FOTO: Trgatev potomke Stare trte v Breznu





Na župnijskem dvorišču v Breznu je bilo danes dopoldne posebej veselo. Pripravili so slovesno trgatev potomke Stare trte z Lenta. Letos, ko šesto leto raste v “novem domu”, je obrodila kar 117 grozdov.

trgatev potomke, brezno 7

Svečani dan se je po tradiciji pričel s sveto mašo.

sveta masa brezno

Potomko najstarejše trte na svetu so v Breznu (v Občini Podvelka) dobili leta 2010. Letošnje, dobre bere so se posebej veselili skrbniki, ovtar in gospodar – župan Občine Podvelka Anton Kovše. Skupaj z zdaj že nekdanjo vinsko kraljico Maribora Urško Bračko sta degustirala prvi dve jagodi grozda.

trgatev potomke, brezno 13

Bračkotova je ocenila, da je pridelek “idealno zrel za trgatev“, Kovše pa je dodal, da je “grozdje hrustljavo, primerno sladko in napeto.

Ovtar je snel klopotec in trgatev se je pričela.
Ovtar je snel klopotec in trgatev se je pričela.

Ob trgatvi so na dvorišču pripravili tudi sejemsko ponudbo. Na stojnicah so se predstavljali ponudniki domačih dobrot, za nedeljsko pogostitev pa so poskrbele kmečke žene. Zaigrali so godbeniki in veseli Kapelčani.

trgatev potomke, brezno 10

Obiskovalci so bili navdušeni nad programom, dobrotami, predvsem pa nad dejstvom, da jih potomka Stare trte združuje in razveseljuje: (najmanj) ob rezu in trgatvi.

trgatev potomke, brezno 17

Še več foto utrinkov sledi spodaj, v galeriji:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.