16:23, čet, 4. Jul

10 milijonov za proizvodno cono Hoče-Slivnica





Zgodba o tem, da naj bi Magna prišla v Hoče, še vedno ostaja odprta. Vlada je na današnji seji sprejela sklep o finančni podpori aktivnostim za vzpostavitev proizvodne cone Hoče-Slivnica. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pravi, da: “To delamo zato, da Mariboru s širšo okolico zagotovimo nova delovna mesta,”. Potrdil je, da se pogovarjajo s konkretnimi investitorji, a podrobnosti ne razkriva.

pocivalsek

Kot so v obrazložitvi vladnega predloga pojasnili predlagatelji, se je pri dosedanjem izvajanju ukrepov razvojne podpore na območju Maribora s širšo okolico in privabljanju investitorjev pokazalo, da na tem območju ni pripravljenega zemljiškega kompleksa, ki bi ga bilo mogoče ponuditi večjim investitorjem. Gre za območje med mednarodnim letališčem Edvarda Rusjana in industrijsko cono v Hočah, ki je neposredno ob avtocestnem križišču dveh pomembnih evropskih prometnih koridorjev, ki povezujeta Dunaj, Budimpešto, Zagreb in Ljubljano. Počivalšek je po seji vlade zgolj povedal, da bodo prvih 1,3 milijona evrov zagotovili že v letošnjem letu, ostalo pa v naslednjih dveh. To je okoli 100 hektarjev veliko zemljišče, ki se lahko pohvali z odlično geostrateško lokacijo za vzpostavitev proizvodne cone oziroma za izvajanje dejavnosti večjih domačih ali mednarodnih podjetij.

Letališče Edvarda Rusjana Maribor.
Letališče Edvarda Rusjana Maribor.

Magna v Hoče?
Čeprav v predlogu konkretni razlogi za takšno odločitev vlade niso zapisani in minister Počivalšek na novinarski konferenci po seji vlade o tem znova ni želel podrobneje govoriti, naj bi bil sklep vlade povezan z načrti okoli vzpostavitve proizvodnje avtomobilskega giganta Magna, ki naj bi na tem območju vzpostavil večjo ličarsko proizvodnjo in v prihodnosti zaposlil celo do 3000 ljudi.

Da naj bi se graška Magna Steyr, ki je del avtomobilskega giganta Magna International in v prihodnjih dveh letih načrtuje zaposlitev 3000 novih ljudi, resno spogledovala s selitvijo dela proizvodnje in postavitvijo večjega ličarskega obrata, je prvi poročal Večer.

Čeprav je bil v nedavnem pogovoru za ta časnik o vsem skupaj redkobeseden tudi premier Miro Cerar, je vseeno povedal, da je gospodarsko ministrstvo v zvezi s tem veliko na terenu, gre za vprašanje zemljišč in dovoljenj, zato je postopke treba pospešiti.

Kot je še dejal, je zaradi interesa vlade in lokalnega okolja, da zadeve pripeljejo do konca, smiselno o projektu v tej fazi čim manj govoriti. Vlada si sicer po njegovih besedah z vsemi razpoložljivimi možnostmi v okviru zakonodaje prizadeva, da bi v Maribor in okolico pripeljali tuje investitorje in več delovnih mest.

Vir: STA

Druge novice

Comment

  • Janko Jurgec

    13 oktobra, 2016

    Če bo do tega projekta prišlo, smo na konju!

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.