05:24, sob, 10. Avg

Svetniki v razpravo o azilnem domu





Mariborski mestni svetniki bodo ta petek na izredni seji razpravljali o morebitni vzpostavitvi azilnega doma v Mariboru. Vprašanja glede azilnega doma smo naslovili na svetniške skupine, ministrstvo in občino, vseh odgovorov pa po pričakovanjih nismo dobili.

Da lokacija za izpostavo azilnega doma v Mariboru ni med prednostmi, situacijo umirjajo na Ministrstvu za notranje zadeve. „Država v primeru morebitnega znatnega povečanja števila prosilcev za mednarodno zaščito nima dovolj svojih zmogljivosti za njihovo nastanitev, zato evidentiramo možne kapacitete po vsej sloveniji,“ so zapisali na ministrstvu.

Glede na zadnji burni odziv javnosti, da v Mariboru nihče ni bil obveščen o nameri ministrstva pravijo, da se zavedajo, da je obveščanje in pravočasno seznanjanje z načrti izredno pomembno za delovanje občine in lokalne skupnosti, „zato pristojni državni organi vseskozi opravljamo vse potrebne aktivnosti, smo v stiku z vodstvi posameznih občin (tudi v Mestno občino Maribor), obema združenjema in skupnostjo občin.“

Sicer lokacije izpostav azilnih domov potrjuje vlada. Da se morajo tudi svetniki seznaniti s situacijo, so prepričani v NLS. „Morebitna vzpostavitev azilnega doma v Mariboru, bi pomembno vplivala na prihodnost mesta Maribor in tukajšnje življenje, zato tudi zahtevamo, da se na to temo opravi razprava v mestnem svetu,“ so zapisali v NLS. Pravijo, da bodo storili vse, da se prepreči vzpostavitev azilnega doma v Mariboru.

Azilni dom v Ljubljani; Foto: STA
Azilni dom v Ljubljani; Foto: STA

Tudi s strani vlade je bilo slišano, da še potekajo usklajevanja z lokalno skupnostjo, zato smo trdno prepričani, da bo župan sledil našim zahtevam, ki jih v mestnem svetu zastopamo v imenu velikega števila Mariborčanov, ki so se v zadnjem času povsem obupani obrnili na nas,“ pravijo v NLS. Zavzemajo se za vzpostavitev azilnega doma v okolju, kjer ni urbanega naselja, kjer ne bo moteč za prebivalce, predvsem pa, da bo vzpostavljena varnost tako domačinov, kot azilantov.

V Združeni listi so medtem na naše vprašanje odgovorili z vprašanjem: „Kako bi se počutil kdo od nas, brez vsega, v tuji državi in v prepričanju, da nisi nikjer dobrodošel?“. Pa tudi, da težko podajo korekten odgovor glede na informacije, ki so jim na voljo, se pa strinjajo z izredno sejo in seznanitev mestnega sveta z namero ministrstva. „V času begunske krize so azilni domovi v večjih evropskih mestih nekaj povsem običajnega,“ so zapisali v Združeni levici.

Kot predlog sklepa, ki pripada gradivu za sklic izredne seje na temo azilnega doma, so svetniki predlagali, da “Mestni svet Mestne občine Maribor nasprotuje vzpostavitvi azilnega doma v Mestni občini Maribor in poziva župana Mestne občine Maribor in predstavnike Vlade Republike Slovenije, da nemudoma prekinejo z vsemi aktivnostmi, ki potekajo v tej smeri.”

Čeprav smo vprašanja poslali tudi na mariborsko občino, odgovorov vse do danes nismo dobili. Kakšno je stališče mestne uprave in kaj bodo odločili mariborski svetniki, pa bo znanega po petkovi izredni seji.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.