05:28, sob, 10. Avg

Obe strani Perpetuum Jazzile





Perpetuum Jazzile, mednarodni priznan slovenski vokalni orkester, so izdali nov, dvojni album Both Sides (Obe strani). Zajema 24 pesmi, med vokalnimi priredbami skladb pa sta tudi dve avtorski deli: Ona bo moja, ki jo je za skupino napisal skladatelj Marko Gregorič, ter Vocal Ecstasy (Vokalna ekstaza), pod katero se podpisuje član zbora Sašo Vrabič.

pj-konferenca-za-novi-album

Kot je na predstavitvi dvojnega albuma povedal menedžer skupine (sicer pa drugi tenor) Boštjan Usenik, ta predstavlja največji studijski projekt doslej. “Na nov studijski album, ki smo ga pripravljali dobršen del letošnjega leta, smo pevci in člani Perpetuum Jazzile izjemno ponosni. Je naš največji in obenem tudi vsebinsko najbolj zaokrožen album doslej. V glasbeno-produkcijskem smislu predstavlja nov mejnik med velikimi vokalnimi zasedbami v svetovnem merilu. Na prav vseh ravneh projekta – od izvajalske, glasbeno-produkcijske, pa do organizacijsko-logistične – predstavlja izjemno mešanico strasti in rahločutnosti, glasbene nadarjenosti in vizije, večdesetletnih izkušenj in trdega timskega dela. Upamo, da bo album šel med ljudi karseda na široko in osrečil poslušalce po Sloveniji in po svetu – glasbi smo se popolnoma predali tudi za njih.

pj-novi-album

Na vsebinski ravni je projekt posvečen skladbi Joni Mitchel – Both Sides Now, ki ji tudi konceptualno sledi. Tako so na t.i. strani A nanizali skladbe, ki govorijo o človekovi mladosti in o vsem, kar je z njo povezano: brezskrbnost, razigranost, iskanje poti… Na drugi, strani B, pa sledijo malo bolj resne pesmi, ki pritičejo zrelejšim letom.

Foto: Irena Herak
Foto: Irena Herak

Skladbe so snemali 44 dni v studiu v Ljubljani, pozneje pa so jih obdelali še v studiu na Finskem, kjer so sodelovali s priznanim finskim tonskim inženirjem Ilkko Herkmanom, je povedal glasbeni producent Samo Vovk.
Na novem albumu se “krstno” predstavljajo z izvedbo Gregoričeve skladbe Ona bo moja, ki bo izšla tudi kot samostojni singl, ter skladbo Vrabiča, v kateri je, kot je dejal, pustil besedo glasbi. Prav Sašo Vrabič, ki je v Perpetuumu eden ključnih in vidnejših članov, saj je “človeški beatbox” skupine, po izobrazbi pa akademski slikar, pa je poskrbel tudi za vizualno podobo zgoščenke. Uporabil je tehniko pastel, s katero je želel ponazoriti minljivost, ki je po njegovih besedah ena od sestavin glasbe. Oblikoval bo tudi platnice vinilne plošče, izdajo katere že načrtujejo.

Vir: Facebook Perpetuum Jazzile
Vir: Facebook Perpetuum Jazzile

Album sta najavila že 360-stopinjski videospot nove priredbe pesmi All I Ask angleške glasbenice Adele in a capella različica legendarne slovenske uspešnice Maček Muri, z gostjo Neco Falk v vlogi solistke. Pri albumu so sodelovali še s pianistom Markom Črnčecom, glasbenico Tinkaro Kovač in skupino The Swingle Singers.
Novo ploščo bodo v živo premierno predstavili na koncertnem spektaklu Vokal Xtravaganzza 5., 6. in 7. novembra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Koncert bo uvedel nastop vokalne zasedbe OnAir iz Nemčije.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.