05:25, sob, 10. Avg

FOTO in VIDEO: Mestnih svetnikov ni bilo





Za danes razpisane 8. izredne seje mariborskega mestnega sveta ni bilo, ker se je vabilu nanjo odzvalo zgolj 19 mestnih svetnikov, četudi naj bi razpravljali o – za mnoge izredno pomembni temi – umestitvi Azilnega doma za migrante na Sokolsko ulico v Mariboru. Sklenili so, da bodo točko umestili na dnevni red redne seje, ki bo prihodnji četrtek. Je pa (po razpletu) državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenga pojasnil, da Maribor sploh ni v načrtih o vzpostavljanju azilnih domov.

seja mestnih svetnikov mom

Maribor ni prioriteta“, je uvodoma poudaril Špenga. Pojasnil je, da bodo morebitne migrante in begunce, če bodo prišli, nameščali najprej v stavbe v državni lasti, nato v stavbe v občinski lasti, šele kot tretjo možnost v stavbe, ki bi jih ponudili zasebniki. Prav stavbo na Sokolski pa naj bi ponudil zasebnik. Maribor sicer že ima integracijsko hišo, ki so jo vzpostavili pred več kot devetimi leti (v času županskega mandata Franca Kanglerja). Tudi ta, po besedah Špenge, trenutno ni med možnimi lokacijami, niti ni načrtov za vzpostavitev Azilnega doma na Sokolski (glej video izjavo Andreja Špenge).

A ne glede na vse, je bilo med Mariborčani čutiti dvome, pomisleke tudi strah, zato so se v Novi ljudski stranki odločili, da je ta tema toliko pomembna, da jo želijo obravnavati na izredni seji. Zbrali so 12 podpisov, a danes se ta seja ni zgodila. Milan Mikl, mestni svetnik NLS, je bil nad nesklepčnostjo razočaran, a pravi, da razume kolege, ki niso prišli (glej video izjave Milana Mikla).

Med ostalimi svetniki pa je bilo videti kar nekaj zmajevanja z glavo in slišati komentarje, češ, da so prišli zaman, da je obravnava tema z enega zornega kota res zelo pomembna, a z drugega nična, glede na to, da Maribor ni omenjen med lokacijami, kjer naj bi vzpostavili Azilni dom… Čeprav sta župan Andrej Fištravec in podžupan Saša Pelko predlagala, naj zbrani opravijo vsaj razpravo, izvedo vsaj osnovne informacije, dovolijo, da – tako Mikl, kot predstavnik sklicateljev izredne seje, kot tudi Špenga kot poročevalec o državnih ukrepih s tega področja – predstavita svoje gradivo, svetniki temu niso sledili (glej video izjav Gregorja Pivca in Saše Pelka).

O morebitni umestitvi Azilnega doma na Studence ter varnostnih vprašanjih bodo razpravljali prihodnji četrtek, 27.10. na redni seji.

Druge novice

Comment

  • Lojz

    22 oktobra, 2016

    Dejstvo je, da bodo migranti nastanjeni tudi v MB. Pa ne samo v MB, ampak po večini občin v Sloveniji. Tako se bodo najhitreje asimilirali.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.