22:23, sob, 6. Jul

Radlje ob Dravi dobile zemljišče za regijski gasilski poligon





V Radljah ob Dravi bodo predvidoma prihodnje leto zgradili koroški regijski poligon za usposabljanje gasilcev. Vlada je v ta namen minuli teden odobrila brezplačni prenos zemljišča ob radeljski obvoznici na Občino Radlje ob Dravi. Projekt, skupno ocenjen na 350.000 evrov, bosta sofinancirali Gasilska zveza Slovenije in občina Radlje.

Gasilska_vaja_sentilj5

Na regijskem poligonu ob neposredni bližini lani zgrajenega novega gasilskega doma v Radljah se bodo usposabljali prostovoljni in poklicni gasilci s Koroške, lahko pa tudi širše, je povedal koroški regijski gasilski poveljnik in predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Radlje ob Dravi Primož Ternik.

Podoben poligon že gradijo v Ormožu, poleg Radelj pa je za zdaj znano, da bo takšen poligon tudi na Jesenicah. Skupno Gasilska zveza Slovenije načrtuje 16 takšnih vadbenih centrov po Sloveniji.

Projekt v Radljah je trenutno v fazi projektiranja. Po izračunih projektantov je naložba ocenjena na 350.000 evrov, a bo glede na to, da je nekaj infrastrukture že urejene na tej lokaciji, kot je delno urejeno hidrantno omrežje in odvodnjavanje, vložek investitorjev nižji, je ocenil Ternik.

Na zemljišču v velikosti okoli 2700 kvadratnih metrov bodo uredili prostor za izvajanje vaj, zgrajen bo stolp za vajo reševanja z višin in gašenje požara v višjih nadstropij. Zgrajen bo tudi t. i. tehnični plato za izvajanje tehničnega reševanja, kot so premiki bremen in razrezi pločevine, prav tako je predviden bazen, namenjen delu z motornimi brizgalnami, pa tudi za tekmovanja.

Ob lani zgrajenem novem gasilskem domu načrtovan regijski poligon za usposabljanje gasilcev predstavlja velik napredek na tem področju tako za Radlje ob Dravi kot širše, je povedal Ternik.

Vlada je na sredini seji odobrila sklenitev pogodbe o brezplačnem prenosu državnega premoženja z Občino Radlje ob Dravi. Vlada bo tako na občino brezplačno prenesla kmetijski zemljišči in območje centralnih dejavnosti v upravljanju Direkcije RS za infrastrukturo in v lasti države.

Kot so v sredo še sporočili z gospodarskega ministrstva, bo občina v skladu z načrtovanim projektom nepremičnini uporabljala za izobraževanje, urjenje in usposabljanje ter praktične vaje gasilcev vseh starostnih skupin, pripadnikov enot za zaščito in reševanje, civilne zaščite in gorske reševalne službe.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.