11:19, sob, 10. Avg

Kmalu že 22. Mednarodni festival računalniških umetnosti





V Mariboru bo v prihodnjih dneh, med 9. in 15. novembrom, potekal Mednarodni festival računalniških umetnosti (MFRU), ki po navedbah organizatorja, Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC Maribor), spremlja razvoj te zvrsti umetnosti od njenih začetkov. Prirejajo ga namreč že 22 let in tudi letos bo na temo zaupanja nadaljeval s povezovanjem in spodbujanjem kreativne rabe tehnologije.

Festival bo kot del združene festivalske platforme s festivalom Kiblix, ki ga organizira KID Kibla, potekal od 9. do 15. novembra. “Leta 1994 smo bili z našim festivalom prvi na tem področju v Sloveniji in tem delu Evrope. Skozi vsa leta smo se trudili, da smo predstavljali najnovejše mednarodne umetnike s tega področja, vedno pa smo dajali tudi priložnost našim intermedijskim umetnikom, da se predstavijo. Vedno je torej šlo za povezovanje mednarodnega in lokalnega, obenem pa združevanje umetniške in izobraževalne vsebine. Glavni cilj je prikazati računalniško umetnost oziroma umetnost novih medijev čim širši populaciji,” je povedala Sonja Gregorn iz MKC Maribor.

FOTO: STA
FOTO: STA

Letošnja tema festivala je zaupanje in skozi zaupanje grajenje mariborske intermedijske platforme,” je dodal predstavnik festivalske programske ekipe Žiga Brdnik. “Hkrati je naš namen grajenje zaupanja do tehnologije in umetnosti ter spoznavanje, kakšne svetove nam lahko odpreta,” je povedal.

Organizatorji so prepričani,  da se gradi občinstvo za takšno umetnost. Ravno zato dajejo velik poudarek izobraževanju. “Mladim želimo odpreti oči za kreativno rabo tehnologije. Slednja je vedno bolj dostopna in se ji ni mogoče izogniti,” je dejala Nina Jeza iz KID Kibla.

Festival na 22 lokacijah

S ciljem širše dostopnosti bodo festivalski dogodki potekali na 22 različnih lokacijah v Mariboru, med katerimi so galerije, gostinski lokali, srednje šole in fakultete. Med drugim bo v podhodu med Glavnim in Rotovškim trgom postavljena zvočna instalacija Tonspur, v galerijah Fotostolp in Media Nox video dela in prostorske postavitve, v avli Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko delavnice z intermedijskimi umetniki, v GT22 študentske kreacije, v galeriji 0,04-0,02 m3 pregledna razstava festivalskih plakatov.

Med sodelujočimi bodo estonski umetnik Timo Toots, Nemec Georg Weckwerth, švicarski kolektiv SGMK ter srbsko-slovenska intermedijska umetnica Aleksandra Domanović.

Vzporedno bo v razstavišču Kibla Portal tekel program festivala Kiblix, ki bo v okviru pred mesecem dni odprte razstave na temo migracij MIG 21 gostil različne delavnice, performanse in predstavitve intermedijskih umetnikov. Na okrogli mizi pa bodo spregovorili o sodobni eksperimentalni in zvočni glasbeni umetnosti.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.