16:24, čet, 4. Jul

Bodo lastniki zemljišč v Hočah zahtevali nadomestna?





Danes je na občini Hoče – Slivnica potekal sestanek z lastniki kmetijskih zemljišč, na katerih naj bi stala Magna Steyr in županom Markom Soršakom. Po sestanku so bili tako lastniki zemljišč, kot župan skopi z informacijami.

Kot smo že poročali, projekt vzpostavitve proizvodne cone v občini Hoče – Slivnica, kjer naj bi tovarno gradil avtomobilski gigant, Magna Steyr, napreduje hitro.

FOTO: www.mojvideo.com
Proizvodnja v Magni Steyr; FOTO: www.mojvideo.com

Medtem ko so prejšnji teden s terenskim delom raziskav, na zemljišču velikem 100 hektarjev, pričeli arheologi Zavoda za varstvo kulturne dediščine, na hoški občini sestankujejo lastniki zemljišč in se dogovarjajo okrog možnosti, ki so jim dopuščene.

Kljub temu, da smo od lastnikov slišali zelo malo, nam je uspelo izvedeti, da so na sestanku govorili o možnostih, ki jih lastniki kmetijskih zemljišč, kjer naj bi se vzpostavila proizvodna cona, imajo. Govorili so o dveh možnosti, ali zemljišča prodajo, ali pa jim država priskrbi nadomestna. Kot smo uspeli slišati, se tehtnica bolj ali manj nagiba v slednjo, torej zahteva po nadomestnih zemljiščih.

Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr
Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr

Na sestanku z občinsko upravo občine Hoče – Slivnica seveda niso bili prisotni vsi lastniki, le nekaj je bilo takšnih, ki so se prišli pogovarjat in predstavljat tudi svoje predloge. S postavitvijo tovarne se strinjajo, jo vzpodbujajo in pozdravljajo, vendar pa bodo za izgubljeno zemljo zahtevali “pravico”, kot je bilo razumeti.

Tudi župan občine Hoče -Slivnica, Marko Soršak je bil z informacijami okrog poteka projekta skrivnosten in skop. Razkril je le, da stvari potekajo po načrtih in da se bodo poskušali držati terminskih planov, ki jih prav tako ni razkril. Je pa med drugim dejal, da je njegovo mišljenje preprosto, da v primeru, če se odloča med pomembnostjo kmetijskega zemljišča in zaposlitvijo npr. dveh brezposelnih staršev šoloobveznih otrok, se bo raje odločil za slednjo možnost. Glede poteka dogovarjanj in o tem, kako daleč je zadeva z Magno, Soršak ni komentiral, dejal pa je le, da so tako kot pri vseh večjih projektih prisotni vzponi in padci.

Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr
Zemljišča kjer naj bi stala Magna Steyr

Nekateri mediji sicer pišejo, da so pod streho že skoraj vsa soglasja, dali naj bi jih tudi nekateri lastniki zemljišč, govorijo celo o večini. Seveda se je treba zavedati, da nekateri lastniki kmetijskih zemljišč živijo od obdelovanja zemlje, zato bodo, kot že rečeno, zahtevali nadomestna zemljišča.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.