09:25, čet, 4. Jul

Na Muti nadaljujejo s postopki spreminjanja projekta vodooskrbe





Na Muti, kjer so se v četrtek občinski svetniki v več točkah seje dotaknili projekta vodooskrbe, nadaljujejo s postopki spremembe tega projekta, ki ima sicer že leto dni potrjen prejem kohezijskih sredstev. Sprememba je tako velika, da je potrebna novelacija vloge za sofinanciranje. O tem bodo župani več občin odločali predvidoma ta teden.

voda, foto: STA
voda, foto: STA

V skoraj 50 milijonov evrov vrednem projektu vodooskrbe v Zgornji Dravski dolini namreč sodelujejo občine Podvelka, Radlje ob Dravi, Vuzenica, Muta in Dravograd, ki je vodilna občina pri projektu. Dela na projektu so se v nekaterih sodelujočih občinah letos že začela, na Muti po potrditvi sprememb projekta začetek del načrtujejo v letu 2017.

Kot je bilo razvidno iz predstavljenega predloga proračuna Občine Muta za 2017, bodo prihodnje leto na Muti za projekt namenili skupno 1,87 milijona evrov, pri čemer je predvideno sofinanciranje v višini 1,5 milijona evrov, iz občinskega proračuna pa bodo prispevali 312.000 evrov. Skupno so za območje Mute vsa dela v projektu vodooskrbe ocenjena na okoli šest milijonov evrov.

Še preden pa bodo zares začeli z deli, morajo na Muti doseči potrditev sprememb projekta, s katerimi po besedah župana Mirka Vošnerja želijo za okoli 3700 občanov in zaposlene v industrijskih conah zagotoviti boljšo, in ne slabšo vodo. Namesto zdaj predlaganega koriščenja vode iz črpališča Karavaning želijo v projekt vključiti nekaj lastnih in dovolj močnih vodnih virov s hribov, poleg tega pa tudi enega močnejšega, ki izvira v Avstriji in kmalu po izviru priteče v Slovenijo.

Vošner je na četrtkovi seji ponovil, da se s spremembami ne draži projekt na območju občine Muta, še naprej pa zasleduje prvotno zastavljene cilje. Na občini zato upajo, kot je večkrat ponovil župan, da jim bo formalno uspelo spremeniti projekt in da se bo okoljsko ministrstvo, ki zahteva novelacijo vloge za sofinanciranje projekta, s spremembami strinjalo. Najprej pa morajo predlog novelacije vloge potrditi župani sodelujočih občin.

Županja vodilne občine pri projektu, občine Dravograd, Marijana Cigala je povedala, da je bila seja programskega sveta županov na to temo že sklicana, a je bila nesklepčna. Nov termin sestanka je 24. november.

V zvezi s spremembami projekta je medtem župan Mute s sodelavci izvedel številne druge aktivnosti, tudi v Avstriji. Tako naj bi občina v kratkem dobila vse služnosti in dovoljenja, narejene so bile tudi dodatne analize vode, ta teden so oddali celotno dokumentacijo za pridobitev vodnega dovoljenja in dobili čistopis pogodbe o zajetju avstrijskega vodnega vira, ki se prevaja.

V razpravi o aktivnostih na projektu na četrtkovi seji občinskega sveta je svetnik Vladimir Topler med drugim izpostavil, da se podatki, ki naj bi bili strokovni in so osnova za odločanje na občinskem svetu, s seje na sejo spreminjajo in da ostajajo številna vprašanja brez odgovorov. Boji se, da se bo ponovila zgodba velikega projekta kanalizacije, s katerim so na Muti imeli in zaradi napak še imajo težave.

V zvezi s projektom je sicer pri potrjevanju zapisnika prejšnje seje oblinskega sveta občinska uprava morala po pripombi svetnika Franca Hamlerja spremeniti zapisnik v delu, ki je glede predloga pogodbe o zajetju avstrijskega vodnega vira najprej navajal, da so svetniki dali soglasje k predlogu pogodbe, kar ni bilo res. Župan je namreč svetnike na prejšnji seji seznanil z po njegovem bistvenimi točkami te pogodbe, s katerimi so se svetniki strinjali, niso pa ti videli celotne pogodbe. Je pa ta, kot je zagotovil Vošner, javno dostopna.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.