16:46, čet, 6. Okt

NIJZ bo cepilnim centrom dostavil prve odmerke cepiva, ki ščiti proti trenutno prevladujoči različici koronavirusa

27 cepilnih centrov po Sloveniji bo danes prejelo prvih 8460 odmerkov novega cepiva Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, so v sredo za STA sporočili z NIJZ. V Slovenjo je namreč ta teden prispelo prvih 100.800 odmerkov tega cepiva, enako količino pa na NIJZ pričakujejo v prihodnjem tednu.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer, ki deluje tudi proti podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, odobrila 12. septembra.

Podrazličica BA.5 je v Sloveniji že nekaj časa prevladujoča, kažejo podatki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, objavljeni na spletni strani laboratorija.

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so za STA v sredo sporočili, da so v tem tednu prejeli prvih 100.800 odmerkov novega Pfizerjevega cepiva, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama koronavirusa omikron BA.4 in BA.5. Enako količino odmerkov novega cepiva pričakujejo tudi v prihodnjem tednu. Prvih 27 cepilnih centrov je 8460 odmerkov novega oz. prilagojenega cepiva že naročilo. NIJZ jim ga bo dostavil danes. V Zdravstvenem domu Ljubljana naj bi se cepljenje z novim cepivom sicer predvidoma začelo v prihodnjem tednu.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja posvetovalne skupine za cepljenje NIJZ Bojana Beović je v sredo pojasnila, da se ob prihodu prilagojenega cepiva priporočila za cepljenje ne bodo bistveno spremenila. Novo cepivo je registrirano zgolj za poživitvene odmerke.

NIJZ cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 trenutno priporoča skupinam s tveganjem za težji potek bolezni – ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem v domovih starejših in vsem starejšim od 60 let.

Gre sicer že za drugo dostopno cepivo proti covidu-19, prilagojeno različici omikron. V prvi polovici septembra je v Slovenijo prispelo Pfizerjevo cepivo, prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličici omikron BA.1, ki pa v Sloveniji ni več prevladujoča. Cepljenje s tem cepivom se je začelo v prejšnjem tednu.

Prav tako je od prve polovice septembra v Sloveniji cepivo Moderne, ki je prilagojeno prvotni različici koronavuirusa in podrazličici omikron BA.1. Tega cepiva NIJZ še ni sprostil za uporabo, saj še vedno čaka na potrebno dokumentacijo proizvajalca.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *