09:59, sob, 4. Feb

Dementno babico, ki biva v domu, na ulici srečal vnuk: Smo res lahko brezskrbni, ko prepustimo sorodnike v njihovo oskrbo in za to plačujemo velike zneske?

V naše uredništvo smo prejeli pismo moškega, ki nam je zaupal skrb za svojo babico, ki biva v sončnem domu starejših občanov v Mariboru – SeneCura dom.

Njegovo pismo objavljamo v celoti:

Pišem kot sorodnik osebe, ki prebiva v sončnem domu starejših občanov v Mariboru – SeneCura dom na Cesti osvobodilne fronte 43. Zanima me, kako funkcionirajo vodstvo in zaposleni omenjenega doma, glede na to, da je vstop in izhod omogočen brez nadzora. Pri obisku le redko srečaš koga na recepciji in tudi če ga, te le-ta spusti k oskrbovancu brez, da bi preverili kdo je ali v kakšnem sorodstvenem razmerju je z osebo.

Druga stvar je skrb za dementne osebe. Za takšne osebe bi naj poskrbeli malo bolj kot za nekoga, ki se zaveda kje je, kdo je.

Kot primer vam navedem svojo sorodnico, ki je dom zapustila ob 14.30 uri, brez da bi kdorkoli opazil, da je odšla iz doma. Po spletu srečnih okoliščin jo je na glavni avtobusni postaji opazil vnuk. Na vprašanje, kako je lahko odšla iz doma, je odgovorila, da so ji dovolili, ker se lahko sprehaja izven doma.

Ob vrnitvi v dom po 18. uri, so bili zaposleni presenečeni, da je bila zunaj. Ob vprašanju, kako je mogoče, da je bila zunaj, ne da bi kdo opazil, so odgovorili, da so mislili, da je v svoji sobi. Osebje iz nadstropja, kjer prebiva, pa je zatrjevalo, da so mislili, da je v spodnjih prostorih.

Zanima me, kako lahko kot sorodnik osebe z demenco (pri 84-letih, težki hoji), le to zaupaš v oskrbo instituciji, ki ni sposobna poskrbeti za varnost svojih varovancev.

Kako si lahko kot dom dovolijo, da na recepciji ni nikogar, ki nadzira prihod in odhod? Kako lahko odide dementna oseba in je ne pogrešajo, še več, ko jo čez tri ure in pol pripeljejo nazaj sorodniki, so bojda presenečeni, da je odšla. Sprašujem se kdo bi odgovarjal v primeru, da bi se ji kaj zgodilo? Bi odgovarjalo vodstvo doma ali zaposleni, ki so bili v času njenega “sprehoda” v službi in niso opazili,da jim manjka varovanec, ki je dementen? Smo res lahko tako brezskrbni, ko prepustimo svoje sorodnike v njihovo oskrbo in za to plačujemo velike zneske?

Za odziv smo se obrnili tudi na omenjen dom. To je pojasnilo doma starejših občanov.

V kolikor naletite na kaj, kar menite, da si zasluži pozornost, nam to lahko posredujete na info.bktv@gmail.com.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *