08:20, sre, 28. Sep

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih še naprej rastejo

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so tudi junija zrasle. Po podatkih statističnega urada so na mesečni ravni porasle za odstotek, potem ko so se maja mesečni ravni okrepile za 2,6 odstotka. Medletno so bile cene junija višje za 22,2 odstotka. Cene elektrike so na letni ravni višje za 100 odstotkov.

Cene za prodajo na domačem trgu so bile na mesečni ravni višje za en odstotek, za prodajo na tujih trgih pa za 0,9 odstotka. Pri teh so se cene za prodajo na trgih držav v evrskem območju zvišale za odstotek, na trgih držav zunaj območja z evrom pa za 0,7 odstotka, so sporočili s statističnega urada.

Cene energentov so se dvignile za 0,5 odstotka, surovin za 0,8 odstotka, proizvodov za široko porabo za 1,7 odstotka in proizvodov za investicije za 0,9 odstotka.

Najbolj so se cene v primerjavi z majem zvišale v pridobivanju rudnin in kamnin (za 5,6 odstotka). Sledile so podražitve v proizvodnji usnja, usnjenih in sorodnih izdelkov (za 4,2 odstotka), proizvodnji živil (za 3,8 odstotka) ter proizvodnji oblačil (za 3,7 odstotka).

Pocenitve pa so bile zaznane v proizvodnji električnih naprav (za 0,3 odstotka), proizvodnji kovin (za 0,2 odstotka) ter proizvodnji farmacevtskih surovin in preparatov (za 0,1 odstotka).

V primerjavi z lanskim junijem so bile cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih junija letos višje za 22,2 odstotka

Cene za prodajo na domačem trgu so se zvišale za 25,4 odstotka, za prodajo na tujih trgih pa za 18,9 odstotka, in sicer na trgih držav v evrskem območju za 21,2 odstotka ter na trgih držav zunaj evrskega območja za 14,5 odstotka.

Cene energentov so se dvignile za 73,4 odstotka, surovin za 26,8 odstotka, proizvodov za investicije za 13,1 odstotka in proizvodov za široko porabo za 11,8 odstotka. Najbolj se je podražila oskrba z električno energijo (za 100 odstotkov). Sledile so cene v proizvodnji kovin (za 47,7 odstotka), proizvodnji papirja in izdelkov iz papirja (za 42,1 odstotka) in obdelavi ter predelavi lesa in izdelkov iz lesa (za 37,1 odstotka).

Znižale so se le cene v proizvodnji drugih vozil in plovil (za 2,9 odstotka).

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *